ДПС съди България в Страсбург заради парламентарния вот през 2009 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
989

ДПС е изпратило жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с която оспорва окончателните резултата от изборите за НС през 2009 г., съобщава в днешния си брой в."Сега".

Изданието се позовава на източници от ръководството на партията.

Според адвокат Михаил Екимджиев, който има солидна практика в съда по човешки права, движението на Ахмед Доган може да претендира за морални вреди за депутатите, чийто избор е бил отменен, както и за цялата партия. Той обясни, че сумите, които се присъждат в такива случаи, са от порядъка на 10 000 евро. Екимджиев не се ангажира дали би имало някакви политически последствия от евентуално решение на съда в полза на ДПС, а делата се бавят 6-7 години. Самият той е бил канен за адвокат по делото, но е отказал.

Поводът за жалбата на ДПС е, че на 2 април Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по искане на движението, уточнява “Сега”. Партията на Ахмед Доган се разгневи от разместването на мандатите, до което се стигна след дело, заведено от РЗС. Според новото разпределение ДПС загуби един депутат, а ГЕРБ прибави.

Жалбата до Страсбург е мотивирана с текстовете на чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека. Първият регламентира правото на справедлив съдебен процес, по време на който всеки може да се защитава лично или да ползва адвокат. Според чл. 13 “всеки, чиито права са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната защита пред националните власти, дори ако нарушението е извършено от лица, действащи при упражняване на служебни функции”. Още докато вървеше делото, заведено от РЗС, от партията на Доган се оплакваха, че позицията им не е била изслушана от съда, с което на практика им е отказано правото на защита. Според тях КС е нарушил правото им на справедлив съдебен процес.

Юристите в движението се позовават и на чл. 3 от протокол 1 към конвенцията. Той гласи, че “договарящите се страни се задължават да провеждат свободни избори при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа”. В ДПС смятат, че обявяването за недействителни на 18-те хил. гласа от Турция само заради това, че протоколите не са подписани, нарушава правото на свободно изразяване.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!