Дойде ли време да уволним европейските монарси?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
107

Бюджетът на британското кралско семейство надхвърля с около 15 пъти този на шведското, сочат официални данни

Снимка: Ройтерс

Възможно ли е част от европейските монарси да бъдат уволнени? Отстраняването на принц Андрю от публичните му ангажименти след разрушителното телевизионно интервю относно приятелството му с американския милиардер Джефри Епщайн не е точно уволнение, но пък кралят на Швеция например наскоро извади от кралския двор петима от своите внуци, за да не тежат на данъкоплатците. Това е добра практика, особено във времена, в които представителите на монархиите по-скоро имат ролите на поддръжници на бранд, отколкото на владетели, посочва Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки коментар на Леонид Бершидски.
През 2006 г. представители на Университета в Брадфорд, университета Харвърд и Лундският университет посочиха в свой труд, че европейските конституционални монахрии функционират по-скоро като корпоративни брандове. В това има смисъл: Дори монарсите да имат голяма конституционна сила, както в Норвегия, където кралят теоретично може да наложи вето на всеки закон и да избира министър-председателя, това просто вече не се случва. Вероятно единственият монарх, който има активна роля в политиката, е белгийският крал, който постоянно трябва да обединява партиите от двете почти независими половини на страната, за да сформира правителства.

Монарсите обаче имат цена за нациите, на които служат.

През 2017 г. британската компания Brand Finance се опита да изчисли стойността на британската монархия, като я оцени на 67,5 млрд. паунда (87,4 млрд. долара). От гледна точка на данъците, които британците плащат, поддържането на монахрията във Великобритания е едно от най-скъпите в Европа.

Преди няколко години водещ норвежки ежедневник изчисли, че монархията струва на данъкоплатците в страната 55 млрд. долара на година – близо 2 пъти над официално обявената сума заради скрити разходи за сигурност и други.

В Холандия официалният бюджет на монархията е около 60 млн. евро (66 млн. долара) на година, но някои изчисляват, че общите разходи достигат до 350 млн. евро годишно.

Ако сравним само официалните данни, то британското кралско семейство има среден бюджет, надхвърлящ 15 пъти този на шведското, което получава около 7 млн. долара на година.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!