До седмици Лондон одобрява ваксина №4 срещу COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
226

Във Великобритания до седмици се очаква да бъде одобрена четвърта ваксина срещу Covid-19, чиито изпитания показват, че тя е ефективна и срещу новия щам на вируса, открит в Югоизточна Англия, предаде Нова тв.

Ако новата ваксина „Новавакс“ бъде одобрена от регулатора за лекарствата, през втората половина на годината могат да се очакват първите дози. Ваксината ще бъде произвеждана в Стоктън-он-Тийс и британското правителство вече поръча 60 милиона дози.

Повече от 15 000 доброволци участвата в третата фаза на изпитание на „Новавакс“ на възраст от 18 до 84 години, четвърт от които над 65 години.

Ефективността на ваксината се изчислява на 89,3 процента. В отделни тестове тя е показала и 60% процента ефективност срещу южноафриканския щам.

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи бе един от участниците в изпитанията. Във Великобритания вече са одобрени три ваксини – „Пфайзер/Бионтех“, „АстраЗенека/Оксфорд“ и „Модерна“.

Подобно на „АстраЗенека“ и „Новавакс“ не изисква специални условия и може да се съхранява в обикновен хладилник, а това означава и много по- лесно транспортиране и разпределение. Използването на ваксината предвижда втората доза да се поставя три седмици след първата. Междувременно броят на ваксинираните с първа доза от вече използваните в страната ваксини достигна 7,5 милиона души.
19min.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!