Деветима белгийски футболисти са заплашени от затвор заради уреждане на мачове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
524

Общо 31 души в Белгия, от които деветима местни футболисти, ще се явят пред съда, за да дават показания по скандала с уреждане на мачове в страната.

Ако се докаже, че са виновни, всички са заплашени от ефективни присъди и затвор.

Имената на заподозрените засега не се съобщават. Те ще станат ясни при явяването им пред съда на 30 ноември, съобщават местните медии.

Засега се знае само, че става въпрос за случай от сезон 2004/2005 г. Сред замесените са футболисти и официални лица на клубовете „Лиерс“, „Сент Трюиден“, „Ла Лувиер“ и ФК „Брюксел“.

По този казус се работи още от тогава. Сигналът за него постъпва, след като букмейкъри сигнализират на полицията, че има нерегламентирани и прекалено високи залози за победа на „Ла Лувиер“ над „Сент Трюиден“.

Голямата отговорност може да понесе китайският бизнесмен Йе Чжюн, за когото се смята, че е организаторът на цялата престъпна схема. Той също ще се яви пред съда на 30 ноември.

Според прокуратурата, общо девет мача от белгийския шампионат са били манипулирани през сезон 2004/2005. От там твърдят, че китайският бизнесмен е плащал между 5000 и 40 хил. евро на играч, за да играе симулативно във всеки от тези двубои.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!