Делата срещу жени, направили незаконен аборт във Великобритания, ги травмират и излагат личния им живот на показ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

В периода 1861 г. – ноември 2022 г. само три жени са осъдени за извършен незаконен аборт, докато от декември 2022 г. досега една е осъдена, а други шест чакат съдебният процес да започне. На какво се дължи промяната?

Когато откриват човешка плацента в горски район в Саутхемптън през лятото на 2023 г., полицаите от Хемпшир се свързват с Британската служба по бременността. Те търсят информация за жени, които са посетили клиниката на службата с цел аборт, но са били отпратени, тъй като са преминали възрастта, когато това би било безопасно. Според Клер Мърфи, главен изпълнителен директор на Службата, жените, потърсили помощ са стотици, но служителите нямат право да разкриват тяхната самоличност. За да го направят, трябва да бъде издадена съдебна заповед. От полицията обаче отказват да изискат такава заповед и повече не се връщат.

Защо обаче се увеличават случаите на жени, подведени под съдебна отговорност заради прекратяване на бременност след 24 г.с., след като допреди година те са били рядкост?

Във Великобритания абортът след 24 г.с. е незаконен

Въпреки че законът за абортите е обновен през 1967 г., Законът за престъпления срещу човека от 1861 г. не е отменен. Това означава, че части от него продължават да са в сила, включително забраната за извършване на аборт след постановената със закон граница от 24 г.с.

Между 1861 г. и ноември 2022 г. три жени от Великобритания са осъдени за незаконен аборт. Една от тях е бежанка, която е осъдена на общественополезен труд, а другите две излежават присъди в затвора. От декември 2022 г. срещу шест е повдигнато обвинение. Законът за абортите не легализира тяхното извършване в Англия, Шотландия и Уелс, а ги декриминализира частично и въвежда някои строги критерии, на които жената трябва да отговаря.

Кога абортът във Великобритания е законен?

Едно изискване преди въвеждане на промените в закона е двама лекари да потвърдят, че бременността не е навлязла в 29 г.с. През 1990 г. забраната става още по-строга, тъй като не допуска прекратяване на бременността след 24 г.с. Всеки аборт, извършен, без да са спазени гореописаните две условия, се счита за престъпление и може да бъде основание за повдигане на обвинение – било то по силата на Закона за престъпления срещу човека или на Закона за запазване на бебешкия живот от 1929 г. Максималната присъда е доживотен затвор.

Случаят на Карла Фостър – майка на три деца

Карла Фостър се признава за виновна по обвинението, че съзнателно е взела лекарство, с което да предизвика аборт. Нейният случай е шокиращ. След консултация онлайн по време на локдаун тя решава да изпие таблетка мифепристон, въпреки че е минала 24 г.с. Експертната оценка разкрива, че бебето е било между 32 и 34 г.с. към момента на аборта. Присъдата й от 28 месеца затвор обаче предизвиква възмущение в политици, благотворителни организации и здравни институции. В резултат през юли 2023 г. тя е намалена наполовина и става условна. Съдията определя случая като „много тъжен“ и призовава към „състрадание, а не осъждане“ за постъпката.

През ноември 2023 г. започнаха делата и срещу 24-годишните Елиът Бенъм и Софи Харви. През 2018 г. Бенъм е осигурил лекарство за предизвикване на аборт, а Харви сама е сложила край на своята бременност.

За 2024 г. е насрочено делото срещу Бетани Кокс, обвинена също в незаконно прекратяване на бременност, когато е била на 19 г., приемайки медикамента мизопростол.

Травмата от разпитите и съдебните дела

Джонатан Лорд, съпредседател на Британската асоциация за информираност и обучения по въпросите на безопасния аборт, споделя: „Дори самото обвинение променя изцяло живота на жените. Хората сме устроени така, че да изпитваме срам или да осъждаме всеки, който е загубил бебе в напреднала бременност, без значение причината. То е било здраво, тоест вината е изцяло на родителите. Разпитите в полицията и подозренията за убийство нараняват още повече жената и я правят неспособна да се справи със ситуацията и да продължи напред. При нас има няколко доклада за пациентки с тежка степен на посттравматичен стресов синдром, причинен не толкова от самия аборт, а от последвалото след него – разследване, обвинения и т.н.“
Д-р Уеб: Лекарят няма право да разкрива лична информация за пациента
Д-р Хейли Уеб, личен лекар, която работи и в клиника за аборти, определя като тъжен факта, че тези жени са изправени на съд, след като са били докладвани от лекари. „Колегите ми всъщност нарушават закона за конфиденциалност. Да, има обстоятелства, при които нейното нарушаване е оправдано, например, когато съществува реален риск за някого, но загубата на бебе в напреднала бременност не е едно от тези обстоятелства“, казва още Уеб.

Според Лорд и Мърфи лесният достъп до медикаменти за предизвикване на аборт ще доведе до увеличаване случаите на жени, които ще имат нужда от медицинска помощ. По данни на Агенцията за медицински и здравни продукти през 2014 г. е отчетен сериозен ръст на вноса на лекарства за прекратяване на бременност.

Джонатан Лорд: „Лекарите искат да спазят закона, но забравят лекарската етика“
Що се отнася до лекарите, които докладват жени направили незаконен аборт, Лорд смята, че повечето го правят не толкова защото са против абортите, а защото искат да бъдат примерни граждани и да спазят закона. Експертът допълва: „Освен да бъдат образцови граждани обаче, те трябва да бъдат и лекари, което те не правят. Лекарите нямат право да разкриват конфиденциална информация за своите пациенти. Разговарял съм с медицинско лице, подавало сигнал за аборт в полицията, и на въпроса ми дали въобще се е замислил за този аспект от работата си, той призна, че не е.“
За доверието и близостта между лекар и пациент
Експертът подчертава, че доверието в здравната система е от ключово значение, защото без него случаите на насилие, експлоатация на деца, секс трафик и т.н. не биха получавали гласност. Ако една жена се чувства спокойна, когато отиде при лекаря, той може да промени в положителна посока не само нейния живот, но и живота на цялото й семейство.

Личният лекар д-р Уеб е на мнение, че много нейни колеги разбират погрешно своята роля по отношение запазването на конфиденциалност. При подозрения, че е нарушен даден закон, те вярват, че трябва да уведомят полицията, което не е правилно. Ако пациент сподели, че приема лекарство от клас А, всъщност той не е длъжен да се обади в полицията.

Как намесата на полицията излага на показ личния живот на жената

Стигне ли се до разследване, животът на пациентката се превръща в кошмар. Лорд си спомня случай с тийнейджърка, родила мъртво бебе. Освен крехката й възраст, е имало и други рискови фактори, които са я подтикнали да вземе това решение. Едва след година следователят разбира какво е наложило прекратяването на бременността.

Когато полицаите пристигат в дома й, пазената тайна става обществено достояние. За аборта научават и съседи, и приятели. Иззети са телефонът и всички нейни електронни устройства, което лишава момичето от възможността да получи социална подкрепа.

Страхът на майките, че съдът може да отнеме по-големите им деца

Жени, които имат по-голямо дете, са ужасени от мисълта, че то може да им бъде отнето. Те са много уязвими и в отчаяните си опити да не го загубят, са готови да отстъпят и дори да се признаят за виновни.

Делото срещу Карла Фостър е пример за негативните последици от напрежението и оказания натиск. Тя признава вината си, въпреки че не е имало доказателства, че е нарушила закона. Обвиняемата се решава на тази крачка, защото трябва да се грижи за трите си деца, едното от които с аутизъм.

Писмо в защита на жените, извършили незаконен аборт

През юли 2022 г. представители на Кралския колеж по акушерство и гинекология, Кралския колеж за медицински сестри, организации в защита на човешките права и адвокати изпратиха писмо, с което настояват „незабавно да се спре съдебното преследване на жени, извършили аборт“.

Оказва се, че обвиненията в изнасилване са толкова малко на брой, че престъплението реално е декриминализирано във Великобритания. В същото време шест жени са обвинени в извършването на незаконен аборт в рамките на една година.

Негативни последици от закона за абортите във Великобритания

Според специалистите решението на казуса трябва да се вземе от парламента. Д-р Уеб добавя: „Има много хора, които все още не знаят, че абортът е престъпление в тази страна. От практическа гледна точка е наложително то да бъде декриминализирано. В момента делата, които се водят, не се базират на събрани доказателства. Освен това законът, такъв какъвто е, не позволява на медицинските сестри и акушерките да участват в извършването на аборт, въпреки че тяхната роля при спонтанен аборт е много сходна. Забраната лишава жените от независимост, тъй като допуска прекратяване на бременността само при дадено от двама лекари съгласие, и със сигурност има по-опасни последици за тяхното здраве.“

Източник: The women being prosecuted in Great Britain for abortions: ‘Her confidentiality was completely destroyed’: https://www.theguardian.com/world/2023/nov/10/the-women-being-prosecuted-in-great-britain-for-abortions-her-confidentiality-was-completely-destroyed

lifestyle.framar.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!