Дейвид Камерън: Великобритания може да се нуждае от втори референдум за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
441

Бившият британски премиер разкритикува решението на Борис Джонсън да разпусне парламента

Бившият британски премиер Дейвид Камерън. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият британски премиер Дейвид Камерън, който взе решението за провеждане на референдум през 2016 г. за членството на страната в Европейския съюз, заяви, че може да е необходим нов вот за разрешаване на безизходицата около Brexit, предава Ройтерс.

В интервю за вестник Times, публикувано в петък преди излизането на мемоарите му със заглавие „For the Record“, Камерън заяви, че Brexit без сделка ще бъде „лош изход“, до който не трябва да се стига, и допълни, че остава вариантът за втори референдум.
„Не смятам, че можем да го изключваме, защото сме в безизходица“, каза Камерън, който беше премиер на консервативното правителство от 2010 до 2016 г. и подкрепи референдума за оставане на Великобритания в ЕС.
„Не казвам, че ще има или че трябва да има референдум. Казвам само, че не можем да изключваме неща точно сега, защото трябва да намерим някакъв начин за излизане от блокадата“, заяви Камерън в първото си интервю след оставката си ден след като британците гласуваха на референдума с 52% „за“ и 48% „против“ за напускане на ЕС.

Оттогава Великобритания е затънала в сложни преговори за раздяла с ЕС. Първо при управлението на Тереза Мей, а от юли и при управлението на Борис Джонсън, който беше един от водещите поддръжници на напускането на ЕС през 2016 г., страната остава дълбоко разделена по въпроса.

Камерън заяви, че се е тревожел „отчаяно“ какво ще се случи след това, но е защитил провеждането на референдума през 2016 г. като необходимост за предоговаряне на отношенията на Великобритания с ЕС.

Джонсън казва, че страната трябва да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Но парламентът прие закон миналата седмица, с който му нарежда да поиска удължаване на крайния срок за излизане от съюза, ако не успее да постигне споразумение.

Джонсън заяви в петък, че има „сделка в груба форма“ за Brexit, но ирландският премиер Лео Варадкар охлади надеждите, като каза, че пропастта между Великобритания и ЕС остава „много широка“.

В интервюто си пред Times Камерън разкритикува остро решението на Джонсън да изключи 21 депутати от Консервативната партия заради гласуването им срещу правителството, както и хода му да разпусне парламента до средата на октомври. Решението за суспендиране на законодателния орган е оспорвано в британските съдилища.

„Не подкрепих нито едно от тези неща“, заяви Камерън.

Той каза още, че Джонсън и Майкъл Гав, който в момента е министърът, отговарящ за планирането на Brexit без сделка и също беше виден привърженик на напускането преди референдума, са „оставили истината у дома“ по време на кампанията.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!