Държавните ведомства на САЩ ще деинсталират продуктите на Kaspersky

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Прекратяването на ползването на продуктите трябва да се случи в рамките на 90 дни
Снимка: Getty Images News
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди на държавните ведомства на САЩ да махнат софтуерните продукти на Kaspersky Lab от компютърните си системи, защото се опасява, че тази фирма със седалище в Москва може да е подвластна на влиянието на Кремъл, предаде Ройтерс.
Министерството на вътрешната сигурност издаде директива към другите ведомства да направят отчет на всички продукти на Kaspersky в компютърните си системи в срок до 30 дни, да изготвят планове да махането им до 60 дни и да пристъпят към прекратяване на ползването им до 90 дни.
“Министерството се безпокои от връзките между някои служители на Kaspersky и руското разузнаване и други правителствени агенции, както и от даденото от руския закон разрешение на руски разузнавателни агенции да помолят или да изискат съдействие от Kaspersky и да прехващат комуникации, които преминават транзитно през руски мрежи”, се казва в изявление на министерството на вътрешната сигурност.
Kaspersky Lab многократно е отричала да е свързана с което и да е правителство и е заявявала, че няма да помогне на никое правителство да извършва кибершпионаж. Компанията е посочвала, че няма доказателства за обвиненията на американски официални лица, че антивирусният й софтуер може да се използва за шпионски услуги за Кремъл, отбелязва Ройтерс.
През лятото Комисията за въоръжените сили в Сената прие законопроект за политиката за разходите за отбрана, който предвижда да се забрани използването на софтуерни продукти на Kaspersky Lab от американското министерство на вътрешната сигурност, тъй като компанията “може да бъде уязвима за влияние от руското правителство”.
Преди това и конгресмени изразиха тревога, че Москва може да използва продуктите на фирмата, за да атакува американски компютърни мрежи. Това е особено деликатен въпрос предвид твърденията на американските разузнавателни служби, че Русия е извършила хакерски атаки с цел да окаже влияние върху президентските избори в САЩ миналата година. Москва отрича твърденията.
Антивирусните програми на Kaspersky са популярни в САЩ и по света. Американски служители обаче отдавна подозират, че тя може да има връзки с руските разузнавателни служби.
Компанията настоява, че няма връзки с никое правителство и определя като безпочвени твърденията, че нейни продукти се използват в подкрепа на руски шпионаж.
Американските разузнавателни служби смятат, че Kaspersky Lab и нейният президент имат близки връзки с руски служители от областта на политиката и разузнаването поне от 2012 г., когато при голяма промяна в ръководството на фирмата са влезли нови членове, имащи връзки с руското разузнаване, каза американски служител, запознат с разследването.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!