Brexit стана скучен за Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
179

Време е британската страна да реши какво иска от Brexit и да започне да изгражда доверието и подкрепата, от които ще се нуждае, пише британската преса
Снимка: Архив Ройтерс
Brexit е скучен – поне за континента, пише британският в. „Guardian“. Във вчерашната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, определяща тона за новата политическа година, на Brexit беше отреден кратък пасаж накрая. Дори в него той беше определен като момент на тъга и съжаление, но не и ужас, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.
Темата за Brexit отсъстваше изцяло от телевизионния дебат между германския канцлер Ангела Меркел и основния й съперник Мартин Шулц, европейските медии също показват все по-малко интерес. На 12 септември онлайн страниците на четири водещи европейски вестника („Frankfurter Allgemeine Zeitung“, „Mond“, „Pais“ и „Corriere della Sera“) са съдържали само пет статии за Brexit, което показва, че шокът и уплахата изчезват.
Сега вестниците в останалата част на ЕС споменават Brexit само за да дадат нови факти, или за да коментират очевидното объркване на британската страна. За сравнение, на същия ден в четири водещи британски медии („Guardian“, „Telegraph“, „Times“ и „Independent“) е имало общо 26 статии за Brexit. Това е и основната тема за британската политическа класа от референдума насам.
Оказа се, не особено изненадващо, че Brexit има множество последствия и той стана най-важното британско решение в областта на икономиката, политиката и дипломацията, от присъединяването на Великобритания към общия пазар през 1973 година. Правителството, депутати и коментатори продължават да обсъждат множество опции. Но всички аргументи попадат под един общ знаменател: това са вътрешни политически спорове за позицията, която Лондон трябва да заеме при преговорите. Те пренебрегват позицията на ЕС и, дори няколко месеца след началото на преговорите, не отчитат кои варианти са наистина възможни.
Само преди година ЕС изглеждаше много по-нестабилен, отколкото в момента. Съществуваха реални опасения за съществуването му. Хората не обичат да го признават, но Brexit показва и неуспехите на ЕС, пише „Guardian“.
Оставащите 27 страни членки също искат да избегнат варианта, при който не се стига до споразумение и всички знаят, че Великобритания ще остане важна сила в Европа, близките и доверителни отношения с която ще бъдат от взаимен интерес. Макар че ЕС е далеч по-важен за британската търговия, отколкото Великобритания за ЕС, липсата на споразумение ще доведе до известна загуба на работни места на континента.
Въпреки това Лондон не трябва да разчита на безкрайно търпение от европейските си партньори. ЕС е базиран на закони и процедури, а не на джентълменски споразумения. Ако Великобритания реши в крайна сметка, че иска преходно споразумение, което прилича на членство в единния пазар, по модела на Норвегия, ще трябва да бъдат намерени обвързващи правни начини, по които това може да се приложи – дори да бъде убедена Норвегия да го позволи, може да бъде предизвикателство.
Ако Великобритания някак си реши в крайна сметка да се откаже изцяло от Brexit, също не трябва да очаква радостна реакция и лесно завръщане към статуквото. Прекалено много страни си спомнят, че Лондон не винаги е бил сговорчив партньор. Като минимум, Великобритания ще трябва да договори ново споразумение и със сигурност ще загуби отстъпките от вноските в бюджета на ЕС, с които се ползва в момента.
Ако Великобритания иска да постигне успех в Brexit, трябва да се погледне в европейското огледало. Според мнозина в ЕС, Лондон е все по-погълнат от самия себе си, отбелязва британският вестник. Brexit не е достатъчно важен, за да отвлече вниманието на ЕС от възстановяването на еврозоната и борбата с избягването на данъци от страна на многонационалните корпорации. Все още има много европейци, които искат да видят компромис, с който Великобритания става привилегирован партньор, но търпението се изчерпва и започва да преобладава становището, че Лондон трябва да бъде или „вътре“ в ЕС, или „трета страна“, по подобие на САЩ и дори Русия.
Време е британската страна да реши какво иска от Brexit и да започне да изгражда доверието и подкрепата, от които ще се нуждае, за да получи вниманието на ЕС, посочва „Guardian“.
По статията работи: Веселина Василева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!