Дадох си GSM-а, пуснаха телефоните в медиите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1670

Красимир Георгиев стана герой на един от най-гръмките скандали в съдебната власт за търговия с постове.

Заради контактите си с него 18 магистрати бяха наказани, трима – с уволнение. В момента той е подсъдим за лъжесвидетелство и обвиняем за неплащане на данъци.

 

– Г-н Георгиев, пред Софийския районен съд обявихте, че не се признавате за виновен в лъжесвидетелство. Но как да си обясним обвинението срещу вас?

– Най-малко аз мога да коментирам действията на прокуратурата, тя е в правото си да обвинява. Спокоен съм обаче, защото не съм лъжесвидетелствал. Хубавото е, че вече съм в съдебна фаза и ще имам възможност да кажа някои неща, да се чуе и моето мнение. Досега медиите слушаха само едната страна, в съда ще имат възможност да чуят и мен, да видят доказателствата и на другата страна.

– От изявленията на един от прокурорите стана ясно, че сте отричал да познавате магистрати. Пък цяла България научи, че познавате най-малко 18 души, наказани от Висшия съдебен съвет заради контакти с вас.

– Макар че изненадващо прочетох в пресата цитати от обвинителния акт и какво са говорили за мен свидетелите, аз ще се въздържа да обсъждам това обвинение извън съда.

– Добре де, отрекохте ли, че познавате магистрати?

– На този разпит аз бях придружен от адвокат. Нещо, което не е отразено в свидeтелските ми показания. Никъде не е написано, че този адвокат е присъствал, а той може да удостовери какво съм питан и какво съм отговарял на прокурора. Този адвокат изчезна като фантом от материалите за образуване на делото срещу мен. Във всички случаи онова, което се цитира в медиите, бе извадено от контекста на зададения ми въпрос. Затова и не се признах за виновен и не поисках съкратена съдебна процедура. Не искам да навлизам в подробности – затова има съд, където ще се изяснят тези неща.

– А ще можете ли да докажете твърденията си?

– По моя инициатива защитникът, който присъства на първия разпит, бе призован и разпитан, а свидетелските му показания са приложени към делото. Затова разчитам истината най-после да излезе наяве.

– Преди година, когато избухна скандалът, вие не отрекохте, че познавате съдиите Стойко Стоев и Иван Димов от ВСС, които подадоха оставки.

– Това съм казал и във въпросния разпит.

– Как така един 28-годишен младеж се оказа лобистът на съдебната система?

– Имам своето обяснение защо се стигна дотук. Как стана това, кой имаше интерес това да се случи. Но нека контролните органи да приключат. Не бих искал нещо, което казвам, да бъде интерпретирано по погрешни начини.

– Шокиращо звучаха твърденията, че хем сте бил безработен, хем се возите в луксозна кола, ползвате скъп телефон.

– Всичко това е собственост на фирмите ми. Нали знаете, че има разлика дали съм неизряден като физическо лице или бизнесмен. А както се видя от приключилите ревизии, в тях всичко е нормално.

– Но ви повдигнаха обвинение за неплатени данъци?

– Бързината, с която ми бе повдигнато това обвинение, ме изненада, тъй като ревизионният акт още не е влязъл в сила.

– Какъв е проблемът?

– В ревизионния акт има констатации, че не съм декларирал 94 хил. лв. Става въпрос за два документа, които при ревизията не бяха признати от данъчните като приходи. Не бих коментирал защо, но тези документи доказват именно тези 94 хил. лв. Убеден съм, че при обжалването нещата ще се разберат. Надявам се на безпристрастен и справедлив процес.

– Да се върнем към делото за лъжесвидетелстването. Стана ясно, че в дома ви е правен обиск. Колко време след разпита в Софийска градска прокуратура беше извършен той?

– Първият обиск вкъщи бе направен около два месеца след като бях разпитан в СГП. Тогава, подчертавам, доброволно предадох мобилния си телефон. Ако съм престъпник и е имало да крия нещо, първо щях да говоря от предплатени мобилни карти, а не от телефона, който имам като номер от единадесет години. И второ, имах предостатъчно време да изтрия цялата информация от телефона и просто да го изхвърля. Не направих това, защото не се срамувам, че познавам толкова много хора, напротив, гордея се с това. Вие като журналистка не познавате ли много хора? Не би ли могло и на вас да ви се спретне нещо подобно, ако попаднат на вашия мобилен телефон и извадят всичките ви контакти в него? Случилото се с мен е прецедент, на който трябва да се обърне внимание, за да не се повтаря.

– Защо казахте първи обиск?

– Защото двадесет дни след него бе направен втори обиск. Всички адвокати, с които се консултирах, бяха изненадани, че по дело за лъжесвидетелство се прави втори обиск, и то двадесет дена след първия – на едно и също място. Но това ще го отдам на търсене на истината, а не на психически тормоз над мен и моите близки. Вижте, оттогава мина една година, повече от осем месеца бях ревизиран. До ден-днешен не съм прехвърлил нито един имот, който се води на мое име, въпреки че имах време и възможности. Не съм скрил абсолютно нищо, предал съм всичко на органите на прокуратурата. Затова за мен е пълна загадка как за всяко нещо, което се е чуло за мен, те се самосезират, а за очевадни нарушения на закона – мълчат.

– Какво имате предвид?

– Как какво!? Предадох доброволно всичките вещи, които ми бяха поискани. А личните ми данни от тях прочетох в медиите. Кажете, по какъв начин попаднаха там лични данни от телефона и лаптопа ми? Публикуваха телефони на хора, които нямат нищо общо с делата срещу мен. И това послужи за нови скандали. И мои снимки, които бяха в лаптопите ми, също се появиха в медиите. За мен е пълна мистерия – защо не се сезира прокуратурата да провери кой носи отговорност за това?

– А какво стана с изложението на съдия Иван Колев, според когото вие сте бил човекът с ланците, който е предлагал по 200 хил. евро за избор на магистрат и прочие?

– Освен от г-н Колев, аз не съм чул от никой друг да свързва това с мен. Самият г-н Колев, доколкото разбрах, е заявил, че е чул това от негов приятел. Подминавам го с усмивка. Дори главният прокурор обяви, че няма никакви доказателства за откупуване на постове. По този въпрос няма какво да коментирам. Когато всичко това приключи, ще е важно г-н Колев да докаже обвиненията си. Аз вярвам във възможностите на българското разследване и прокуратура и както виждате над една година търпя ежедневни проблеми в личен, икономически и професионален план.

– Имали ли сте връзки с политици, които са позволявали да влияете на решенията на ВСС?

– Аз не мога да кажа, че е нямало влияние на политиката в какъвто и да е избор. Но това да е минавало през мен е, меко казано, несериозно. Кой съм аз, за да влияя на депутатите при избора им на 11 души за членове на ВСС и да имам поне 13 гласа в самия ВСС – та да мине един избор?! Не познавам човек в България, който да се похвали с такова влияние, а камо ли този човек да съм аз. С времето ще се докажат много други интересни неща, които не са такива, каквито бяха представени в този скандал. Приказките за тези 200 хил. евро бяха нужната пикантерия, за да бъде създаден интерес на обществото към този скандал. И определена група хора да извлекат дивиденти от него.

– Кои са тези хора?

– Всичко с времето си.

– Казвате – кой съм аз. А кой сте вие? Как един толкова млад човек познава над 1000 души от т.нар. елит?

– Наскоро прочетох, че съм бил продукт на нашето съвремие. Донякъде бих се съгласил, но всъщност съм продукт на собствения си живот. Роден съм в интелигентно семейство, гордея се с близките си, дали са ми добро възпитание, за което съм им благодарен.

– Какво мислят родителите ви за този скандал?

– Не бих искал да намесвам родителите си в това. Преживяват го тежко. Постигнал съм всичко сам и сам ще си решавам проблемите. Разбрах кои са истинските ми приятели, оказаха се много, чакат да отвърна на клеветите. Аз не съм роден със златна лъжица в устата. Наложи се да порасна от много малък – работя от 18-годишен. За да помагам на издръжката си, съм работил и по строителни обекти. За мен винаги е било въпрос на престиж да получиш добро образование, да имаш добра професия, да се издигаш в обществото. Завършил съм с отличие, но не при ректора, който несправедливо, според мен бе намесен. Затова винаги съм се стремял да съм в по-добрата, в по-бялата, в по-официалната част на това общество. Макар че ме превърнаха в еталон на черната действителност.

С бизнесмена Красимир ГЕОРГИЕВ разговаря Лилия Христовска

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!