Чужденци бързат да закупят имот на Острова преди вдигането на гербовия налог

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
625

Новият данък трябва да влезе в сила през април догодина

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Чуждестранни купувачи бързат да се сдобият с домове във Великобритания преди влизането в сила на новия по-висок данък върху продажбите идната година, съобщава Bloomberg.

Данъкът от 2% за купувачите на жилища, които не са местни граждани, влиза в сила през април 2021 г. и беше включено в представения вчера бюджет на финансовия министър Риши Сунак. Британското финансово министерство прогнозира приходи от 250 млн. паунда (322 млн. долара) от т. нар. гербов налог върху покупки на имоти през 12-те месеца преди влизането в сила на новия данък, последвани от спад с 355 млн. паунда в годината след въвеждането му.

Тази динамика разтърси жилищния пазар в Лондон през последните пет години, особено имотите от най-висок клас. Данъкът от 3% за собственици и притежатели на второ жилища, въведен през април 2016 г., например, беше предхождан от множество сделки, които намаляха значително след влизането в сила на по-високия налог.

Сунак обаче смекчи удара за чуждестранните купувачи в сравнение с предложеното повишение от 3% в програмата на управляващата Консервативна партия за парламентарните избори миналата година. Новият по-висок данък ще бъде налаган само за покупки на жилища в Англия и Северна Ирландия. Набраните приходи ще бъдат насочени към намаляване на бездомничеството.
Чуждестранните купувачи са съставлявали 26% от покупките на жилища в Голям Лондон през второто полугодие на миналата година, сочат данни на компанията Hamptons International. В най-предпочитаните квартали в центъра на Лондон те са съставлявали 55% от сделките, показват още данните на компанията.

Новият налог вероятно ще възпре чуждестранни инвеститори да купуват апартаменти за отдаване под наем в Лондон, тъй като ще се отрази на възвръщаемостта им, очаква ръководителката на отдел „Проучвания“ в Hamptons Анейша Беверидж. Но отстъпката, която чуждестранните купувачи може да получат благодарение на слабия паунд, вероятно ще смекчи цялостното въздействие от повишаването на данъка, допълва тя.

Други фактори обаче също ще повлияят на степента, в която новият данък ще възпре чуждестранните купувачи, отбелязва Financial Times. Според Нийл Хъдсън, директор на отдел „Пазарни проучвания“ в компанията Residential Analysts, „много ще зависи от това защо инвеститорът купува имот – за увеличаване на стойността на капитала, доходност или просто за съхраняване на стойност.
Според Хъдсън предприемачите може да ускорят работата по жилищните си проекти, особено тези, които разчитат на продажби „на зелено“. „Хората ще бързат да завършат строителството и да финализират продажбите преди април 2021 г. Може да видим малък ръст не само на продажбите на чужденци, но и от гледна точка на ново жилищно строителство в центъра на града. Това може да окаже значително въздействие на пазара“, смята Хъдсън.

Планът за повишаване на данъка върху покупките на имоти от чужденци предизвика недоволството на предприемачи, които използват пари на чуждестранни купувачи в началния етап, за да започнат жилищните си проекти, отбелязва Financial Times.

Дийн Клифърд, съосновател на базираната в Лондон строителна компания Great Marlborough Estates, казва, че икономиката в Лондон ще пострада от „наказателния“ нов данък. „Столицата има най-глобализирания жилищен пазар сред британските градове и макар че се отправят много критики срещу продажбите „на зелено“ на чуждестранни инвеститори, фактът е, че те са важен източник на финансиране на строителството“, допълва той.

Новият по-висок данък е подготвян от дълго време. Той беше предложен от бившия премиер Тереза Мей на конференция на Консервативната партия през октомври 2018 г. Правителството промени позицията си няколко пъти за равнището на данъка от 3% на 1%, преди в крайна сметка да го застопори на 2%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
invedtor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!