Частите на Обединеното кралство излизат от карантината със свой ритъм

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
571

Оксфорд стрийт – Лондон, 27 май 2020 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство продължава облекчаването на наложените заради коронавирусната пандемия карантинни мерки, но в отделните му части – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – това става по различни схеми. Навсякъде обаче ще се позволява на повече хора да се събират заедно.

От днес в Шотландия – след 66-дневна карантина, хората вече ще могат да се срещат с приятели и роднини. Новите разпоредби позволяват на две домакинства или до 8 души да се срещат на открито за неограничено време, стига да се спазва дистанцията от 2 метра.

Снощи британският премиер Борис Джонсън обяви, че в Англия от понеделник също на открито ще могат да се събират до 8 души от различни домакинства.

Подобна мярка се очаква да бъде оповестена и в Уелс от 1 юни.

В Северна Ирландия пък ще бъдат разрешени сватби на открито с участие на 10 души. Това ще стане от 8 юни.

Иначе на много места вече отвориха градинските центрове и сметищата. Работи се активно по строителни обекти.

От 1 юни се предвижда и отварянето на основните училища в Англия, макар че някои общини не смятат, че са готови за това.

По-късно днес се очаква министърът на финансите Риши Сунак да вземе отношение по искането на депутати за удължаване на подкрепата за самонаетите работници по време на пандемията.

Подобно на пуснатите в принудителен отпуск работници, на самонаетите също се изплащат 80% от обичайното заплащане. Схемата за тях обаче не беше продължена до октомври.
bnr.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!