Cambridge Analytica уволни директора си Александър Никс

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Причината е запис на репортер под прикритие, в който Никс признава за скандални практики на компанията
Александър Никс (вдясно). Снимка: Ройтерс
Управителният съвет на британската компания за събиране на данни Cambridge Analytica уволни директора ѝ Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му, предаде AFP.
Управителният съвет съобщи, че причината за уволнението е изказване на Никс пред репортер под прикритие на британската телевизия Chanel-4 News, което „не представлява ценностите на фирмата и неговото уволнение показва сериозността, с която ние гледаме на нарушението“.
Телевизията излъчи във вторник тайно заснета среща на един от репортерите си с Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително „с всички данни, анализи и таргети“.
Никс освен това казва, че Cambridge Analytica е използвала имейли с „таймер за самоунищожение“ в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията ѝ. Думите му са: „Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо“.
Телевизията посочи, че Никс е направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Cambridge Analytica, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.
Компанията е разследвана във Великобритания за използване на лични данни на потребители на Facebook, за да се помогне на кампанията на Тръмп.
Александър Тейлър, главен директор по данните, ще изпълнява ролята на изпълнителен директор. Джълиън Малинс, базиран в Лондон адвокат, ще ръководи разследването, резултатите от които бордът ще споделя публично и „своевременно“.
Никс, чието седалище е в Лондон, е трябвало да пристигне в САЩ във вторник, посочва запознат източник.
Хората, близки до Cambridge Analytica, отдавна се оплакват от това, което описват като склонност на Никс да преувеличава способностите и работата на компанията, понякога в нейна вреда. Те твърдят, че Никс неколкократно е определил неправилно дейността, която компанията е извършила за кампанията на Тръмп, включително и насърчаването на идеята, че Cambridge Analytica е предоставила психографски анализи, свързани с личностите и ценностите на избирателите. Фирмата не е предоставяла такъв анализ на кампанията на републиканския кандидат, казат източници на WSJ.
За случая стана ясно, след като Observer и New York Times отпечатаха изявления на Кристофър Уайли, бивш служител на Cambridge Analytica, който сам се представя като „онзи канадски гей веган, който изобрети психооръжието на Стив Банън за промиване на мозъци“. Стив Банън е бивш вицепрезидент на Cambridge Analytica.
От самата комисия все още не са излезли с изявление. Кайл Деянг, бивш високопоставен служител в американската комисия по ценни книжа, коментира, че Facebook вероятно ще бъде разпитвана за това дали е трябвало да разкрие пред властите случая по-рано. Самите инвеститори вече заведоха дело срещу Facebook, тъй като случаят доведе до огромен спад в цената на акциите му.
Европейската комисия вече обяви плановете си за сформиране на екип, който да разследва Facebook. „Ползването на лични данни за политически цели – в случай че това се окаже истина, е недопустимо“, се казва в изявлението. Подобен е отзвукът и във Великобритания, където Cambridge Analytica е работила по кампанията за излизане на страната от Европейския съюз през 2016 г.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!