Британците все по-често пазаруват на кредит – от телевизори до мляко

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Активността при кредитни карти нараства с най-бързия темп от 2004 г.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото увеличение на потребителския дълг за повече от 18 години изглежда подкрепя сектора на търговията на дребно във Великобритания, тъй като потребителите търсят заеми, за да купуват стоки, вариращи от скъпи електронни артикули до основни хранителни продукти като мляко, пише Bloomberg.

Обединеното кралство отчита ръст на заемите, като активността на използване на кредитните карти нараства с най-бърз темп от март 2004 г. насам, а все по-голям брой пенсионери разчитат на опцията „купи сега-плати после“.

Търговците на дребно съобщават, че много купувачи залагат на такъв вид финансова помощ.

Въпреки че общият обем на продажбите на дребно спадна с 1% през декември, много магазини се радваха на по-силна Коледа от очакваното и акциите на търговците на дребно се възстановиха през последните седмици след рязък спад на цените през по-голямата част от 2022 г.

Но широкоразпространеното използване на кредити създава риск за финансовия сектор от увеличаване на броя на необслужваните заеми.

„Нормално е кредитите да нараснат в този момент от икономическия цикъл, но не очакваме да продължи дълго“, споделя икономистът на Investec Филип Шоу. „След като хората започнат да достигат лимитите на кредитните си карти и се сблъскат с трудности при обслужването на дълга си, това ще спре“, добавя той.

Веригите хранителни магазини като Tesco Plc, Aldi, Lidl и Ocado също записаха рекордни продажби около Коледа.

Въпреки това голяма част от разходите на британците изглежда са подхранвани от кредити. Данни на Английската централна банка (АЦБ) показват, че заемите с кредитни карти на физически лица са скочили с 1,19 млрд. паунда (1,47 млрд. долара) през ноември – най-високото им месечно увеличение от март 2004 г. Данните за декември ще бъдат публикувани през февруари.

Кредитните карти не са единственият финансов продукт, който отбелязва скок. Търговецът на електроника Currys Plc отчете рекордно усвояване на кредити през 10-те седмици до януари чрез своето „финансиране на мястото на продажба“ – заеми, които позволяват на клиентите да разделят плащанията за една година или повече – което представлява над 18-процентен дял от продажбите. Почти 2 милиона клиенти на Currys в момента използват кредит, в сравнение с около 1,6 милиона преди година.

Eдна четвърт от потребителите в Обединеното кралство използват кредитни карти, за да плащат за ежедневни стоки от първа необходимост като хранителни стоки, става ясно от проучване на Forbes Advisor, портал за потребителски финанси.

„Кредитните карти са страхотна слуга, но ужасен господар“, предупреждава финансовият експерт Лора Хауърд, съветник на Forbes. „Ето защо е изключително обезпокоително, че близо една трета от хората сега разчитат на тях само за да си купуват хранителни стоки, докато една четвърт разчитат на тях, за да финансират ежедневните си разходи“, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

По публикацията работи: Анисия Иванова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!