Британците се запасяват с лекарства преди Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Гражданите нямат доверие на политиците и взимат нещата в свои ръце

Снимка: Pixabay
Със само 56 дни, оставащи до излизането на Великобритания от Европейския съюз, британските граждани са започнали да се запасяват с лекарства в случай, че се стигне до Brexit без споразумение (т.нар. твърд Brexit), пише Reuters.

След като британските депутати в средата на януари отхвърлиха всеобхватното споразумение с ЕС, договорено от премиера Тереза Мей, сега времето до насрочения за 29 март Brexit се скъсява, Лондон няма напредък към предоговарянето на споразумението. Така расте шансът да се стигне до твърд Brexit.

Ако се стигне до отцепване на Острова от Блока без договореност за близки икономически отношения и след 29 март, митата и визовият режим по границите на Обединеното кралство ще бъдат върнати, което от своя страна ще доведе до големи гранични забавяния и проблеми с доставките на стоки от първа необходимост, каквито са лекарствата. Според данни от британското правителство около три четвърти от лекарствата за местната Национална здравна служба идват от ЕС.

Миналия август здравният министър Мат Ханкок изложи план в случай на твърд Brexit Великобритания да получава безмитни доставки на лекарства от ЕС за още шест седмици. През януари той обяви, че страната му е купила 5000 хладилни съоръжения за съхранения на лекарства. Освен това са осигурени и скадове за тази цел.

Британците обаче нямат пълно доверие на политиците в Лондон и взимат нещата в свои ръце. Доказателство са статии от читатели в британските вестници, които съветват съгражданите си да се запасяват с всичко – от обезболяващи за децата до медикаменти за сериозни болести.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!