Британско списание за руската ваксина срещу Covid-19: 100 процента е ефективна!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
418

Оценката е направена от 5 независими рецензенти в съответствие с всички международни правила

 

Всички доброволци са развили стабилен хуморален и клетъчен имунен отговор. Освен това отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията

Авторитетното британско научно списание “Лансет” публикува резултатите от изследванията на руската ваксина “Спутник V” срещу COVID-19, създадена от института “Гамалея”. В публикацията се посочва, че препаратът е 100 процента ефективен, съобщават световните агенции и Интерфакс.

Резултатите от двете изпитания, проведени през юни-юли тази година с участието на 76 души, са приветствани от Москва като отговор към критиците, съобщава Ройтерс.

Сп. “Лансет” предоставя подробни данни от първата и втората фаза на клиничните изпитания. Отбелязва се,, предава БТА.

Според директора на института “Гамалея” Александър Гинцбург, публикацията за руската ваксина е оценена от петима независими рецензенти в съответствие с всички международни правила. Материалът е придружен от коментари, които институтът счита за “честни и премерени”, съобщава Интерфакс.

Отбелязва се също, че сп. “Лансет” възнамерява да продължи поредицата публикации за руската ваксина. Планира се и публикуването на резултатите от третата фаза на клиничните изпитания, която трябва да започне скоро в Москва. В нея ще участват 40 000 доброволци.

Междувремонно Русия започна третият етап на тестване на ваксината срещу COVID-19 “Спутник V”.

Според Денис Логунов, заместник-директор на изследователския център “Гамалея”, скоро ваксината може да бъде приложена на първите доброволци, като наблюденията ще продължат година и половина.

“Няколко центъра са отворени, ваксината е доставена в тези центрове и третата фаза от клиничните изпитвания ще започне през следващите дни”, каза Логунов в ефира на канал “Русия 24”, цитиран от “Vesti.ru”.

Също така, според него, в близко бъдеще ще бъдат публикувани резултатите от вече проведени проучвания, свързани с ваксината.

Логунов допълни, че на 10-12 септември център “Гамалея” очаква да получи разрешение за масова употреба. След това ще бъде възможно да се стартира ваксиниране първо на гражданите от рисковите групи.

Денис Логунов подчерта, че всеки лекар, работил по ваксината, е тествал лекарството върху себе си. “Производителят гарантира неговата безопасност”, увери той.

В същото време, според експерта, в хода на масовата ваксинация, всеки трябва сам да реши дали да бъде ваксиниран или не.

Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от Изследователския център “Гамалея” в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена “Спутник V” ще започнат през септември.

Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

“На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна”, уточни министърът.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че фондът е получил заявления от повече от 20 държави, като са направени поръчки за купуване на над един милиард дози от ваксината.

Русия се е съгласила да произвежда ваксини в пет страни, което ще й позволи да произвежда до 500 милиона дози годишно.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!