Британският външен министър призна, че Brexit може да се отложи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
899

Това е първото допускане на възможността от представител на британското правителство
Снимка: БТА
Британският външен министър Джереми Хънт призна, че насроченото за 29 март излизане на Великобритания от ЕС може да се отложи, за да не стигне до скъсване на отношенията между Лондон и Брюксел без споразумение (т.нар. твърд Brexit).

Правителството на Тереза Мей досега упорито отричаше да се стреми към отлагане на Brexit и дори във вторник принуди депутатите от управляващата Консервативна партия да гласуват против законовите промени, позволяващи удължаване на членството в ЕС и след 29 март. Пред BBC обаче Хънт призна, че вероятно ще е необходимо отлагане, ако споразумението с ЕС за Brexit се предоговори дни преди датата за излизане от Блока.

„Зависи колко време ще отнеме процесът по преговорите. Ако се окаже, че трябва да одобрим споразумението дни преди 29 март, тогава може да ни трябва допълнително време, за да приемем необходимите законови промени по прилагането на сделката. Ако обаче постигнем напредък по-скоро, може и да не се налага отлагане на Brexit”, каза британският дипломат №1.

Въпреки че засега Брюксел категорично отхвърля възможността споразумението с Лондон да претърпи промени, според Хънт измения могат да се направят, ако Великобритания успее да намери консенсус по въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. От една страна Северна Ирландия не иска да въвежда твърда граница със съседката си след Brexit и дори заплашва с отцепване от Обединеното кралство, ако това се наложи, а от друга депутатите в Лондон виждат в това Северна Ирландия да запази безмитната си търговия със страните членки от ЕС опасност от нарушаване на суверенитета на Кралството. Хънт обаче омаловажава категоричността на Дъблин и Брюксел, че въпросът за ирландската граница няма да подлежи на повече обсъждания.

„Има преговори. Първата реакция на хората, когато направиш някакво ново предложение с цел излизане от патовата ситуация, е да кажат, че това е напълно невъзможно, но всъщност ЕС ни заяви: Кажете ни зад какво може да се обедини парламентът ви”, обясни британският външен министър.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!