Британският преговарящ за Брекзит вижда очертанията на сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
643

/ iStock/Getty Images
Резултатите от деветия кръг преговори между Великобритания и ЕС за бъдещите им отношения позволяват да се видят очертания на сделка. Това се казва в заявление на британския преговарящ Дейвид Фрост, публикувана на сайта на правителството на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

В много области, засягащи нашите преговори, се очертават контурите на бъдещата сделка, въпреки съхраняващите се противоречия. Това важи за повечето раздели от търговското и икономическо споразумение, в частност за въпросите на търговията със стоки и услуги, транспорта, енергетиката, социалното осигуряване и участието в програмите на ЕС”, констатира Фрост, окачествявайки протеклите преговори като конструктивни.

В интервю за Би Би Си премиерът Борис Джонсън изрази надежда, че споразумението с ЕС ще бъде подписано в срок. „Това зависи от нашите (европейски) приятели. Те подписаха с Канада такова споразумение, каквото искаме да имаме и ние. Защо тогава да не го подпишат с нас? Ние сме много близки, все пак 45 години били сме членове на ЕС”, каза Джонсън.

Приключилият девети кръг бе последният от планираните официални преговори между Лондон и Брюксел. Днес Джонсън трябва да се срещне с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъди следващите стъпки, защото остава много малко време до края на годината, когато ще спре действието на преходния период.

По-рано Джонсън казваше, че споразумението трябва да бъде постигнато до 15 октомври, когато в Брюксел трябва да се проведе среща на върха. Той отбелязваше също, че няма смисъл преговорите да продължават след средата на октомври.
Източник: БГНЕС
daricknews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!