Британският паунд стабилизира позициите си спрямо долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
652


Британският паунд бе валутата с най-голямо повишение спрямо щатския долар през изминалия ден

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Британският паунд беше валутата с най-голямо повишение спрямо щатския долар през изминалия ден. Лирата достигна 6-дневен връх спрямо зелените пари, като записа ръст от 0.94% до 1.2300. Стерлингът бе подкрепен от по-бързото от очакванията нарастване на инфлацията във Великобритания. Индексът на потребителските цени се повиши с 1%, като прогнозата на пазарните анализатори бе за повишение от 0.9%. Също като в САЩ подобен ръст на инфлацията в страната не е регистриран от 2014 г. За повишението на инфлацията в Обединеното кралство спомага и спадът на британския паунд с близо 18% след референдума за излизане на страната от Европейския съюз.

Щатският долар не намери посока спрямо кошницата от валути във вторник, след като инвеститорите започнаха да прибират част от печалбите си, натрупани през изминалата седмица. Те бяха постигнати вследствие на повишената възможност за вдигане на лихвените равнища в САЩ. Дори резкият ръст на потребителските цени в САЩ не помогна на зелените пари да запишат повишения спрямо конкурентите си. Това бе най-голямото повишение в индекса от 5 месеца до почти 2-годишен връх. Потребителските цени се повишиха с 0.3%, което бе очаквано от инвеститорите, след като през миналия месец записа ръст от 0.2%. Данните показват, че инфлацията се доближава до определените от Фед цели, като на годишна база достигна до 1.5%. Това е най-високата стойност на инфлация в страната от 2014 г. насам.

Цената на лекия суров петрол сорт WTI се повиши с 0.70% до 50.77 долара за барел, след като вчера излязоха данните от Американския петролен институт, които показаха спад от 3.8 млн. барела в запасите на САЩ. Днес от министерството на енергетиката ще обявят официалните данни за петролните запаси на САЩ, като очакванията на анализаторите са за ръст от 2.2 млн. барела. Пробив на нивото от 51.70 долара за барел ще засили възходящото движение при суровината. Златото записа ръст за втори пореден ден, почти месец след като се консолидира около нивото от 1250.00 долара за тройунция. Повишението бе повлияно от увеличението на инвестициите на ETF фондове в злато с 0.1%, като към момента същите държат около 2 052.8 метрични тона злато, което е най-високото им ниво от 2013 г. Вчера цената на ценния метал скочи с 0.53% до 1 263.59 долара за тройунция.

Европейските борсови индекси записаха най-добрата си сесия от месец, като за това спомогнаха добрите корпоративни отчети. Германският DAX30 се повиши с 1.2% до 10 630.05 пункта, следван плътно от лондонския FTSE100 с 0.8% до 7 004.00 пункта. Индексите зад Океана също бяха повлияни положително от добрите корпоративни отчети на компаниите в тях, като широкият индекс S&P500 записа ръст от 0.6% до 2 137.89 пункта, след като акциите на Goldman Saxhs и Netflix поскъпнаха съответно с 2.2% и 19%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Двойката отново тества добре познатата зона на съпротива. Около нея цената се компресира вече няколко месеца. Застояването на двойката около настоящите нива беше нещо очаквано за нас. Още на 8 юни публикувахме следния коментар: „[…]От техническа гледна точка двойката е в зона на подкрепа, но фундаментът, който стои зад движението на цената не е благоприятен за отваряне на дълги позиции. В средносрочен план двойката е по-вероятно да се окаже в широк диапазон на консолидация.“

Актуалният въпрос днес е дали съпротивата ще удържи биковете за пореден път. Австралийският долар се намира по локални върхове спрямо кошницата, което дава добри предпоставки за поевтиняване спрямо щатския долар. Възможен подход е да отворим къса позиция с малък обем, към който да прибавяме в последствие. Друг по-стандартен подход е да отворим къса позиция след активирането на двойния връх, формиран на 15-минутна графика като стоп нивото да бъде над 0.77.

На 18 октомври публикувахме технически коментар за двойката. Нашата идея беше следната: “[…]Важно е да се види как ще реагира двойката при отварянето на лондонската сесия. Разпродаване до зоната на подкрепа около 1.52896 в ранните часове на лондонската сесия и консолидиране на цената около зоната ще бъде добра възможност за отваряне на краткосрочни покупки по горе споменатия начин.”

За съжаление консолидацията не се случи, цената подмина свободно нивото на подкрепа с последователни движения. За момента двойката остава в гравитационната зона на подкрепата. Отново забавяне на движението ще бъде добър симптом за изчерпване силите на мечките. Осцилаторът има продължително задържане в зоната под 50%. Възможността да се направят краткосрочни покупки остава валидна. Ако влезем в позиция не трябва да забравяме пресконференцията на ЕЦБ утре в 15:30 ч. Намеци за нови количествени облекчения ще подложат на сериозен натиск единната валута.

Индексът продължава да поддържа страничното си движение. Очакванията ни за поскъпване до 17 612.29 остават без промяна. Отворените дълги позиции около цветната хоризонтална линия можем да защитим с поставяне на стоп съвсем малко над нивото на отваряне. След продължителни консолидации инструментите имат свойството да правят резки движения, тъй като има вероятност бъдещият импулс да се окаже низходящ, е по-добре да поставим авариен изход. Индексът е активен предимно след полунощ наше време, затова е трудно да се следи в реално време.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!