Британският парламент подновява заседанията в сряда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

Лидерът на лейбъристите Корбин призова Борис Джонсън да подаде оставка, паундът пое нагоре

Снимка: Ройтерс

Британският парламент ще се събере отново на заседание в сряда от 12.30 ч. (средноевропейско врме). Това обяви председателят на Камарата на общините Джон Беркоу в Лондон във вторник.

Пред репортери край съда Бъркоу каза, че се е свързал с висши членове на всички партии за подготвяне на парламентарно заседание, което да разгледа спешни мерки и неотложни въпроси. “Помолих ръководството на Камарата на общините да предприеме нужните действия, за да се събере тя на заседание в 11:30 ч. (13:30 ч. българско време) утре”, заяви председателят, приветствайки решението на съда. Това не е ново свикване на парламента, тъй като той не е бил законно разпуснат, подчерта Бъркоу и уточни, че утрешната сесия няма да включва обичайните за сряда седмични въпроси към министър-председателя.

По-рано Бъркоу даде заявка да поднови заседанията възможно най-рано, но първо организира консултации с водещите парламентаристи.
По-рано през деня британският върховен съд реши, че премиерът Борис Джонсън е действал незаконно, когато е посъветвал кралица Елизабет да замрази работата на парламента само няколко седмици преди Brexit. “Решението да се посъветва Нейно Величество да прекрати работата на парламента бе незаконно, защото имаше като последица осуетяване или предотвратяване на възможността на парламента да осъществява конституционните си функции без разумна обосновка”, заяви председателят на Върховния съд Бренда Хейл. Решението е било взето единодушно.

Хейл обяви още, че действието на Джонсън за временно разпускане на парламента е “недействително и без последици”. По думите ѝ това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

Припомняме, че в края на миналия месец британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да „замрази“ дейността на парламента от 9 септември до 14 октомври. По този начин премиерът драстично ограничи възможността депутатите да блокират плановете му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без сделка.

Местната валута реагира бързо на решението на Върховния съд: лирата поскъпна с 0,5 процента до 1,2247 долара за лира след обявяването на решението, отбелязвайки пик за деня.

Междувременно лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Джонсън да подаде оставка и по този начин да разчисти пътя за нови парламентарни избори. Адвокатът на Джонсън пък заяви, че премиерът ще зачете присъдата на съда.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!