Британският парламент оневини Борис Джонсън за луксозна почивка на Карибите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39


Британска парламентарна комисия по стандартите не откри премиерът Борис Джонсън да е нарушил кодекса за поведение на депутатите по време на луксозна карибска ваканция, но разкритикува неговото отношение по въпроса, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

След няколкомесечно разследване, комисията по стандартите на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) заключи, че Джонсън е декларирал точно как е платил за спорното пътуване с тогавашната си годеница – сега съпруга – Кари Саймъндс до частния остров Мустик по Коледа 2019 г.

Междупартийната група от депутати обаче заяви, че е “за съжаление”, че по-рано не е било предоставено пълно обяснение на непрозрачните договорености, при които донор на Консервативната партия е финансирал ваканцията на двойката.

Парламентаристите отбелязват, че британският лидер преди това е бил предупреден по отношение на други декларации за финансови интереси, и призоваха всички депутати “да избягват да търсят или приемат подаръци или гостоприемство въз основа на сложни и неясни споразумения за финансиране”. “Този въпрос можеше да бъде приключен преди много месеци, ако бяха положени по-големи усилия за разсейване на несигурността.

Като се има предвид, че г-н Джонсън беше два пъти порицан от предшестващата ни комисия в последния парламент в рамките на четири месеца за „прекалено непринудено отношение към спазването на правилата на парламента“, бихме очаквали той да е направил допълнителни усилия, за да увери, че не е имало несигурност относно договореностите”, заяви комисията в 47-страничен доклад за разследването си.

Джонсън се е сблъсквал с множество разследвания по различни въпроси, откакто стана премиер през 2019 г., и отдавна е подложен на въпроси за луксозната почивка. В регистъра на интересите на депутатите той заяви, че настаняването на стойност 15 000 британски лири на острова е осигурено от Дейвид Рос, бизнесмен и дарител на управляващата партия тори, който притежава вила там. Комисията обаче беше помолена да разследва след жалба, че Джонсън е декларирал неточно или само частично как е било платено пътуването, на фона на съобщения, че е отседнал в друг имот.

Разследващите депутати и отделна проверка от парламентарната комисия по стандартите установиха, че Джонсън е отседнал в друга вила. В доклада се отбелязва, че в крайна сметка са открили, че е имало „ad hoc споразумение“ за Рос впоследствие да предостави използването на собствената си вила на управляващата компания на острова, за да компенсира разходите за алтернативно настаняване. „За съжаление пълният отчет и обяснението на условията за финансиране на ваканционното настаняване на г-н Джонсън са излезли на бял свят само в резултат на нашите собствени запитвания, а не на по-ранен етап“, се казва в доклада. Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!