Британският парламент гласува за трети път срещу предложение на Тереза Мей

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
182

Поправката бе гласувана, след като миналата година парламентът добави две нови разпоредби към законодателството, предложено от премиера
Снимка: Архив Ройтерс
Британската горна камара гласува днес срещу министър-председателя Тереза Мей по ключов елемент от законодателството около Brexit, и то за трети път тази за седмица. Това допълнително усложнява плановете ѝ за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), коментира Bloomberg.
Камарата на лордовете гласува в подкрепа на поправка по т.нар. Закон за (излизане от) Европейския съюз, която ще гарантира, че повечето правила на ЕС по политическите, социални и икономически права ще останат в британското право след Brexit.
“Този закон не трябва да бъде ползван, за да намали юридическите права, които ние всички имаме към държавата“, коментира Дейвид Паник, който е независим депутат. Предложеното законодателство на правителството е „просто рецепта за хаос“ и „изключването на Хартата на основните права от закона е безпринципно и необосновано“, каза той.
Поправката бе гласувана, след като миналата година парламентът добави две нови разпоредби към закона на Мей. Едната изисква от министрите да се опитат да договорят оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС, а другата добави защити на правата на работниците, околната среда и потребителските стандарти, извадени от правото на ЕС, което в момента действа. Макар че те трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините, промените засилват трудностите пред Мей, показвайки силата на опозицията срещу визията ѝ за Brexit.
В същото време стана ясно, че Германия иска да помогне на британските банки да получат достъп до европейския пазар след Brexit, но Великобритания ще трябва да направи някои отстъпки за това, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с позицията на германското правителство.
В преговорите около Brexit, срещащи трудности с условията по развода, перспективите за британския сектор на финансовите услуги все още не са били обсъждани. Европейската комисия (ЕК) обаче, която води преговорите от страна на ЕС, отхвърля предложението на Великобритания за това как банките трябва да оперират в Европа след раздялата и вместо това предлага много по-ограничен достъп.
Великобритания вижда възможност да се възползва от продължителните разделения между страните членки на ЕС. В Германия – най-голямата европейска икономика, канцлерът Ангела Меркел неведнъж е заявявала, че иска да ограничи прекъсванията в икономическите връзки.
Германия иска да помогне на Великобритания и смята, че е в позиция да насърчи постигането на компромис, когато дойде времето за това, казва източникът, пожелал анонимност. За да проработи една сделка, Лондон ще трябва да приеме юрисдикцията на Европейския съд и да поеме ангажимент да приеме регулациите на ЕС, посочва още източникът.
Великобритания първоначално изключи роля на Европейския съд след Brexit, но премиерът Мей показва известна гъвкавост за запазване на достъпа до пазара за британските компании.
По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!