Български и английски рози пускат корени в сърцето на Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
470

 

Ина НИКОЛОВА

40 български и английски рози бяха посадени в Голдън скуеър в централния лондонски квартал Сохо през миналия уикенд от българската група за разходки из Лондон. На 21 април, когато Обединеното Кралство празнува рождения ден на Кралица Елизабет II, групата, начело със своя организатор и вдъхновител Бойко Боев показа, че българите в Лондон са готови да допринесат за културното богатство на британската столица.

Целта на това събитие е да бъде създадено “българско пространство” в Лондон, което българите могат да показват на своите приятели и гости – такова пространство на българската диаспора няма; да отбележи приятелството между българи и англичани, като използва за засаждане националното цвете на България и Англия”, каза Боев пред събралите се участници и гости. Събитието стана възможно благодарение на Лондонската и Уестминстърската общини. Всеки от присъстващите имаше радостната възможност да избере място за своята роза, а най-развълнувани бяха децата. Групата пое ангажимента и да се грижи за засадените рози.

Голдън скуеър е избран, тъй като на това място е имало вече български рози, подарени през 70-те години от софийската община. Розите са били на това място до края на 90-те години. Табели на входа на площада разказват неговата история, включително обясняват, че розите са дарение от софийската община. „Като засаждаме отново рози, ние възраждаме тази българска инициатива. Този път обаче това прави българска група в Лондон, а на българската държава или софийска община”, разказа още Бойко Боев.

Сред специалните участници в събитието беше Кирил Костов, бивш търговски представител на България във Великобритания, жител на Лондон от повече от 35 години, автор на книги, сред които ”В столицата на Великия британски остров”. Той припомни за личността на Александър Янков, тогавашният посланик на България в Обединеното кралство, впоследствие представител на  страната ни в ООН. „Това е мястото, на което той успя да посади български рози за първи път. Не някъде в покрайнините, а в центъра на Лондон. Това, което правите сега, ми дава надеждата, че в тази страна отново има живот на една българска колония и тя остави днес една следа, която поколенията, да се надяваме, няма да забравят, особено децата, които посадиха първите рози”, не скри вълнението си Кирил Костов.

Засаждането на розите е част от проект, наречен “Български приноси за Лондон”, спечелен от Лондонската българска асоциация по програма “ Citizen Led Engagement Programme” на кмета на Лондон. Проектът, получил финансиране от Greater London Authority, започна в началото на февруари 2018 г. и ще продължи до края на май 2018 г. По него бе осъществено изследване на българите, живели на Лондон, първото по рода си проучване на българската диаспора в Лондон.

Предстои посещение на българска група в лондонски институции с цел създаване на контакти между българи в Лондон и управлението на Лондон – уговорени са срещи с лондонската полиция, музея на миграцията, Британския музеи и лондонското кметство.

 

По време на посещение на лондонското кметство на 4 май ще бъдат представени резултатите от изследването на българите в Лондон.

 

Предстои и парти с дегустация на български храни, което цели създаване на контакти с други общности и представяне на българската общност в Лондон, както и да бъде отпразнуван  Денят на българската писменост и култура 24 май. Партито ще бъде отново на Голдън скуеър на 26 май, където ще бъдат показани розите, посадени месец преди това.

 

Всеки момент предстои пускането на нов брандинг и сайт на Лондонската българска асоциация. Сайтът “разходки из Лондон” ще стане двуезичен. Досегашните статии и рубрики ще бъдат запазени, но статиите, които представят българи в Лондон, ще се появят и на английски език.

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!