Британският министър за Brexit подаде оставка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
187

Дейвид Фрост е разочарован от правителството на Борис Джонсън заради увеличаването на данъци и допълнителните ограничения заради Covid

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският министър за Brexit Дейвид Фрост подаде оставка. Като причина е посочено несъгласие “с политическата посока на правителството”. Фрост е връчил писмо с оставката си на премиера Борис Джонсън миналата седмица и се очаква да напусне поста в началото на новата година.

Политическият редактор на “Скай Нюз” Сам Коутс заяви, че министърътсе оттегля, защото е недоволен от посоката, в която се движи правителството – високите данъци, стратегията за нулеви емисии на вредни газове и новият “План Б” с ограничения заради Covid-19. Според Коутс, напускането на Фрост, който е смятан за архитект на Brexit, е сериозна загуба на Джонсън, чиято основна мантра преди последните общи избори бе “Да постигнем Brexit!”, цитира БНР.
Оставката е пореден удар за правителството, което е в дълбока криза през последните седмици, включваща големия скандал с коледните партита миналата зима и бунта в редиците на депутатите на управляващата Консервативна партия срещу въвеждането на ваксинационни паспорти.

Дейвид Фрост от дълго време води преговори със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович по повод на Протокола за Северна Ирландия, който британците искат да бъде премахнат. Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън заяви, че оттеглянето на министъра е лош знак за ангажимента на Борис Джонсън да няма търговска граница в Ирландско море след Brexit.

По статията работи: Евгения Маринова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!