Британските университети записват все по-малко студенти от ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
213

Според ректорите в страната потенциалният твърд Brexit ще засегне негативно образованието за десетилетия напред
Снимка: Pxhere
С наближаването на Brexit британските университети записват все по-малко студенти от Европейския съюз. За академичната 2018/2019 г. най-добрите висши учебни заведения в страната са записали 3% по-малко европейски студенти, като най-голям е спадът на приетите в курсове за следдипломни изследвания, пише Reuters.

Данните от организацията Russell Group, която представлява 24 водещи британски университета, сред които са Oxford, Cambridge, Imperial College London и London School of Economics, показват 5-процентно понижение на студентите за следдипломна квалификация и 9-процентен спад на тези за следдипломни изследвания и разработки.

Статистиката идва на фона на предупреждения от страна на по-голяма група университети, че на сектора за висше образование ще му трябват десетилетия да се възстанови, ако Обединеното кралство на 29 март тази година излезе от ЕС без споразумение. Въпросната по-голяма организация допринася с около 21 млрд. паунда за британската икономика и осигурява 944 хил. работни места.

В писмо до британските политици и правителство лидерите на университетите в страната заявяват, че при твърд Brexit ще бъдат прекъснати ключови връзки с преподаватели от други страни членки на ЕС, което ще се отрази негативно на редица научни задачи – от разработката на по-добри лекарства срещу рака до намаляването на климатичните промени.

„Важният обмен на студенти, преподаватели и знание ще бъде сериозно накърнен. Няма да е преувеличено, ако се каже, че това би бил научна и културна катастрофа, възстановяването от която ще отнеме десетилетия”, пишат университетските ректори в отвореното си писмо.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!