Британските търговци искат замразяване на местните им данъци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
32

Миналата седмица Британският консорциум за търговия на дребно отчете рекордно слаб ръст на покупките

Снимка: Pixabay
Над 50 британски компании за търговия на дребно, включително Sainsbury’s, Marks & Spencer, Asda и Morrisons, призоваха правителството да замрази местните им данъци, пише Reuters. Те са изпратили отворено писмо до британския министър на финансите Саджид Джавид, публикувано днес. В него те призовават правителството на премиера Борис Джонсън като цяло да предприеме действия, за да „поправи развалената система на данъците за бизнеса”.

Местните данъци се плащат от компаниите във Великобритания, за да е възможно извършването на някои местни услуги – сметосъбиране, чистене и т.н. – и се събират от повечето търговски обекти, включително магазини, складове, пъбове, кафенета и ресторанти. В момента налозите се калкулират според цената за наем на имотите и има годишно инфлационно повишение или коефициент за умножение. В писмото си търговците на дребно настояват въпросният коефициент да спре да се прилага за известно време, за да се предотврати следващото повишение на данъците.

Съставянето и изпращането на днешното отворено писмо е координирано от лобистката организация Британски консорциум за търговия на дребно (BRC), която от години се оплаква, че сегашната система за определяне на бизнес данъците във Великобритания е несправедлива.

Призивът към правителството за временно фиксиране на налозите идва и на фона на данните от BRC от миналия вторник, че големите британски търговци на дребно са регистрирали най-слабия ръст в продажбите си от над 20 години насам, или по-точно – откакто се води статистика за продажбите. Данните потвърдиха тенденцията, че потреблението на домакинствата, което бе единственият икономически показател, който продължи да се развива относително добре след референдума за Brexit, се забавя.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!