Британските гласоподаватели харесват новия си премиер, но не и партията му

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Според анкетите лейбъристите вероятно ще спечелят изборите през 2024 г., освен ако консерваторите не намерят решения на проблемите, с които да обърнат играта

Риши Сунак е министър-председател на Великобритания от месец. В бурния свят на политиката на Обединеното кралство през 2022 г. това си е постижение.

Сунак укрепи нацията след краткия мандат на предшественичката му Лиз Тръс. Първият цветнокож министър-председател на Великобритания стабилизира икономиката и успокои съюзниците от Вашингтон до Киев, включително Европейския съюз (ЕС) след години на спорове между Лондон и Брюксел, пише АП.

Предизвикателствата пред Сунак обаче се множат. Той е изправен пред забавяща се икономика, криза с разходите за живот и управляваща Консервативна партия, която е разпокъсана и все по-непопулярна след 12 години на власт.

Частична популярност

Проучванията на общественото мнение имат и добри, и лоши новини за Сунак. Обществото доста харесва 42-годишния бивш инвестиционен банкер, но партията му е друг въпрос.

В проучване на социологическата компания Ipsos 47% от респондентите заявяват, че харесват премиера, докато 41% не го харесват. „Това определено е по-добър резултат от този на Борис Джонсън по-рано тази година“, коментира Гидиън Скинър, ръководител на отдела за политически изследвания на Ipsos. Според него популярността на Сунак обаче „не показва признаци да се отрази върху Консервативната партия“.

Според същото проучване Консервативната партия е харесвана само от 26% от анкетираните, а 62% не я харесват. Това са най-лошите резултати за партията от 15 години насам.

Много гласоподаватели приветстват Сунак и смятат, че той носи положителна промяна след Тръс и нейния предшественик Джонсън, който се оттегли от премиерския пост през лятото след три години, изпълнени със скандали. Партията е на власт от 2010 г., което затруднява консерваторите да избегнат вината за финансовите проблеми на страната.

Не е невъзможно консерваторите да възстановят популярността си преди следващите избори, които трябва да се състоят до края на 2024 г., но няма да е лесно. Настоящите социологически проучвания сочат, че Лейбъристката партия вероятно ще спечели лесно.

Болна икономика

В разгара на пандемията от коронавирус Сунак, тогавашният финансов министър на Великобритания, спечели популярност, като похарчи милиарди в подкрепа на затворените предприятия и освободените работници.

Сега той трябва да изпие горчивия хап. Икономиката на Великобритания беше притисната след пандемията и Brexit, а войната в Украйна буквално изстреля цените на енергоносителите. Милиони хора на Острова не могат да си платят сметките за тока и отоплението и то след като правителството наложи ограничения за ръстовете на цените, иначе положението щеше да е още по-лошо.

Свързаните с пандемията проблеми и недостигът на персонал заради Brexit доведоха до рекордно изчакване за достъп до здравни грижи, покрити от Националната здравна служба на Великобритания.
Ситуацията се влоши още повече от необмисления септемврийски пакет от нефинансирани данъчни облекчения на Тръс, който торпилира репутацията на Обединеното кралство за икономическа предпазливост, отслаби паунда, повиши цената на заемите и предизвика спешна намеса на централната банка. Тръс подаде оставка миналия месец след по-малко от два месеца на поста.

„Напълно разбирам колко трудни са нещата“, каза Сунак в първото си обръщение към нацията на 25 октомври, като предупреди, че „предстоят трудни решения“.

Извънредният бюджет миналата седмица помогна за укрепването на паунда и успокояването на пазарите – на цената на повишения на данъците за 25 млрд. паунда (30 млрд. долара) и перспектива за намаляване на публичните разходи.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира тази седмица, че икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 0,4% през 2023 г. и ще нарасне само с 0,2% през 2024 г., което е най-слабият икономически растеж сред страните от Г-7.

Напускането на Борис Джонсън предизвика безпокойство в Киев, където твърдата му подкрепа за съпротивата на Украйна срещу руската инвазия спечели възхищение и уважение. Великобритания е предоставила на Украйна военна помощ за 2,3 млрд. паунда от началото на войната, повече от която и да е друга страна с изключение на САЩ, и лобира съюзниците от НАТО да помагат повече на Киев.

Сунак пътува до Киев миналата седмица, за да увери президента Володимир Зеленски, че политиката на Великобритания няма да се промени под негово ръководство. „Гордея се с начина, по който Обединеното кралство стоеше с вас от самото начало“, каза Сунак на Зеленски.

Лондон обяви, че ще достави на Украйна противовъздушни оръдия, технология за борба с дронове и три хеликоптера Sea King.

И докато подкрепата за Украйна е сигурна, разходите за отбрана на Великобритания може и да се свият. Сунак се отказа от ангажимента, поет от Тръс, за увеличаване на разходите за отбрана до 3% от брутния вътрешен продукт до 2030 г.

Главоболието Brexit

Отношенията на Великобритания с нейните най-близки съседи и най-големи търговски партньори са напрегнати, откакто напусна ЕС през 2020 г. И Джонсън, и Тръс изглежда се радваха да раздразнят блока, за да успокоят мощното евроскептично крило на Консервативната партия.

Сунак смекчи тона и проведе топли разговори с европейски лидери в дните след встъпването му в длъжност. Постигането на конкретна промяна е по-трудно, като се има предвид властта, която пламенните привърженици на Brexit имат сред консерваторите.

Излизането на Великобритания от ЕС през 2020 г. доведе до митнически проверки и други бариери за бизнеса, който търгува с блока. Това предизвика политическа криза в Северна Ирландия и сложи край на свободното движение на граждани на ЕС във Великобритания за заемане на свободни работни места.

Великобритания може да облекчи търговските търкания, ако се съгласи да се приведе в съответствие с правилата на ЕС в някои области, като ветеринарни или хранителни стандарти. След като обаче съобщенията, че правителството търси по-тесни връзки разгневиха евроскептиците, Сунак каза тази седмица, че няма да приеме „привеждане в съответствие със законите на ЕС“.

Дейвид Хениг, търговски експерт в Европейския център за международна политическа икономия, коментира, че реакцията „е разкрила колко дълбок е европейският проблем за Риши Сунак и за Консервативната партия“. Според него Сунак е дългогодишен поддръжник на Brexit, но също така и прагматик, който „просто иска връзка, която работи – а в момента съвсем очевидно не е така“.

Сунак очевидно няма и свежи идеи как да накара колелото да се завърти и да реши проблемите, заключава Хениг.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!