Британски висш военен: Русия е по-голяма заплаха от Ал Кайда и ИДИЛ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Според генерал Марк Карлтън-Смит единната европейска армия е добра идея
Снимка: Pixabay

Русия сега е безспорно по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания и съюзниците ѝ от радикални ислямистки групировки като Ал Каида и „Ислямска държава“, заяви шефът на генералния щаб на британските сухопътни сили генерал Марк Карлтън-Смит в интервю за в.The Daily Telegraph, цитирано от ТАСС.

Освен че представляват конвенционална военна заплаха, руснаците постоянно се стремят да подкопаят Запада с развиване на нови умения за водене на война в неконвенционални области като киберпространството и космоса, заявява Карлтън-Смит.
„Русия днес безспорно представлява далеч по-голяма заплаха за националната ни сигурност от заплахите, произтичащи от ислямски радикални групировки като Ал Кайда и Ислямска държава“, казва генералът в първото си интервю откакто през юни встъпи в новата си длъжност.

Великобритания и съюзниците ѝ не бива да стоят безучастни пред идващите от Русия заплахи и да ги оставят без отговор, заявява Карлтън-Смит.
„Най-важният отговор в обичайните видове въоръжение е да продължи укрепването на потенциала и съгласуваността на действията на НАТО“, казва той.

Британският генерал реагира скептично към предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на единни европейски въоръжени сили, както и към всяка друга инициатива, която по думите му би отслабила ефективността на НАТО. Опора на европейската сигурност е именно Северноатлантическият алианс, смята Карлтън-Смит.

/БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!