Британски съд обяви за незаконно депортирането на имигранти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1197

Върховният съд на Великобритания обяви за незаконна политиката на вътрешното министерство,

според която чужденци, на които е отказано да пребивават в страната, могат бързо да бъдат депортирани, предаде Ройтерс.

Съдът постанови, че тази политика, въведена през 2007, но изменена по-рано тази година, означава, че засегнатите лица разполагат с “малък или никакъв срок на предизвестие”, че ще бъдат изгонени и че те са лишени от достъп до правосъдие.

Общата политика на граничната агенция позволява 72-часово предупреждение за депортиране, като този срок може да бъде намален или сведен до нула за лица в определени категории – например такива, за които се смята, че са в състояние да се самонаранят или непридружавани деца, които може да се укрият, защото не могат да бъдат задържани.

Делото беше заведено във Върховния съд от “Медицинско правосъдие” – организация, която оказва медицинска и правна помощ на задържани в имигрантски центрове.

От вътрешното министерство твърдят, че политиката им е “достатъчно гъвкава”, за да гарантира спазване на човешките права и на задържаните да се дава възможно най-дълъг срок на предизвестие при същевременни предохранителни мерки. Говорител на министерството изрази недоволство от съдебното решение и заяви, че то ще бъде обжалвано.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!