Британски лекари призовават за данък върху приходите на социалните мрежи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Със средствата ще бъдат финансирани проучвания за негативното влияние на тези платформи върху деца и младежи

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На технологични гиганти като Facebook, Google и Twitter трябва да бъде наложен данък върху приходите, за да се финансират проучвания на вредите, нанасяни от социалните мрежи, твърдят водещи британски психиатри, цитирани от CNBC.

The Royal College of Psychiatrists днес публикува доклад, в който призовава британското правителство да принуди такива технологични компании да предоставят подобни данни на университетите, които да помогнат на учените да разберат как децата и тинейджърите са засегнати от проблемното онлайн съдържание.

В доклада докторите препоръчват и „данък върху технологичните компании, пропорционален на глобалните им приходи“.

“Той ще се ползва за финансирането на независими проучвания и пакетни обучения на лекари, учители и други, работещи с деца и млади хора“, посочва колежът.
Представители на Facebook, Google и Twitter не са открити веднага за коментар, когато са потърсени от CNBC.

Великобритания да създаде финансиран от индустрията регулатор, който може да има властта да налага солени глоби на интернет фирмите, да блокира достъпа до определени уебсайтове и потенциално да държи директорите на технологичните фирми лично отговорни за нарушения, сочат предложения към правителството.

Колежът предполага, че този независим регулатор трябва да бъде ангажиран със създаването на данък върху приходите на дигиталните компании

Миналата година Франция въведе 3% дигитален данък за технологичните фирми, в това число за Google, Amazon, Facebook и Apple. Лондон също обмисля дали да не въведе свой „дигитален данък“.

Дискусиите за влиянието на интернет платформите върху психичното здраве, особено при младите хора, е много чувствителна тема във Великобритания. Смъртта на Моли Ръсел, която се самоуби на едва 14-годишна възраст, след като гледа видеа с хора, които се самонараняват, накара Instagram (собственост на Facebook) да забрани изображения, показващи сцени със самонараняващи се хора.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!