Британски депутати опитват да инициират втори референдум за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
202

Страната отново е в безизходица

Снимка: БТА
Опозиционни депутати в британския парламент, които са против излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), проучват как да изземат контрола над дневния ред от премиера Борис Джонсън, както и какви са възможностите за иницииране на втори референдум за Brexit колкото се може по-скоро.

Няколко народни представители са потвърдили пред Guardian, че това е план, който се обсъжда, ако мин.-председателят продължи да настоява законопроектът за оттеглянето на страната да бъде поставен на пауза, докато депутатите не се съгласят на избори на 12 декември.

По идеята за втори референдум се работи по от лятото, пише изданието. Сега депутатите отново ще се опитат да се позова на „Наредба 24“, за да поемат контрол над дневния ред на парламента. Ако успеят, по всяка вероятност ще внесат за обсъждане в Камарата предложението на Борис Джонсън за Brexit или по-ранната сделка на бившия премиер Тереза Мей, с идеята те да бъдат гласувани от британците на референдум.

Това е пореден опит да се преодолее безизходицата около Brexit. Информацията идва, след като вчера Брюксел реши да забави решението си за това дали и с колко да отложи срока за напускане на Обединеното кралство. То пък дойде след настояването на Борис Джонсън в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори на 12 декември. В петък той настоя, че ще откаже да върне собственото си законодателство за Brexit, ако депутатите не гласуват „За“ общи избори в понеделник.

Протакането от страна на Брюксел идва заради желанието на френския президент Еманюел Макрон Brexit да не се отлага с три месеца, а с един или дори по-малко. Критиците обръща внимание на рисковете от такъв подход, който може да доведе до „твърд Brexit”.

Преговорите текат на фона на изтекли документи, публикувани от Financial Times, според които правителството на Великобритания може да се опита да промени законодателството, свързано с правата на работниците, както и защитата на природата след напускането на ЕС. Някои държави членки се опасяват, че Борис Джонсън се готви да реформира Обединеното кралство и да го превърне в страна с ниски данъци и слаба регулация върху икономиката.

Министърът за Brexit в сянка Джени Чапман каза: „Тези документи потвърждават най-лошите ни страхове. Brexit на Борис Джонсън е план за дерегулирана икономика, в която ще бъдат разрушени основни права и защити“.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!