Британската полиция получи повече правомощия при потушаване на протести

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
190

Pixabay

Във Великобритания от днес влизат в сила нови разширени правомощия на полицията, включително за предприемане на мерки срещу активисти, които спират движението и мащабни строителни дейности с организирането на протести, предаде Асошиейтед прес.

Властите неведнъж са осъждали природозащитните организации, включително “Просто спрете петрола” и “Бунт срещу унищожението”, които фокусират вниманието върху климатичните промени, организирайки знакови протести по оживени магистрали и пътища. Техни протести през последните години причиниха сериозни затруднения за пътния трафик.

От днес британската полиция ще разполага с правомощия да разпръсва седящи протести. Критици смятат, че по-строгите закони ще станат заплаха за правото на протест, но британски служители казват, че мерките ще спрат “затрудняващите движението акции на едно егоистично малцинство”.

На обществото му омръзна живота му да бъде смущаван от егоистични протестиращи. Хаосът, който виждаме по нашите улици, е скандален, каза британската министърка на вътрешните работи Сюела Бревърман.

Британските власти казват, че съгласно разпоредбите на новия Закон за обществения ред, протестиращите, които бъдат признати за виновни в прокопаването на тунели за възпрепятвсване на изграждането на нови инфраструктурни обекти, могат да получат до три години затвор. Всеки, който бъде признат за виновен за възпрепятстване на дейността на голям транспортен обект, може да получи до шест месеца затвор.

Стотици протестиращи са били арестувани миналата година във Великобритания за блокиране на важни пътища и мостове. Някои сядат по средата на пътя и се залепят за него с лепило, което прави по-трудно да бъдат отстранени. Полицията твърди, че справянето с протестиращите струва скъпо и води до отклоняване на хиляди полицейски служители от ежедневните им задължения, информира БТА.
novini.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!