Британската инфлация се забавя, но остава над очакванията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
32

Базисният показател на потребителските цени продължава да се вдига

Снимка: unsplash.com

Високата инфлация във Великобритания се е забавила с по-малко от очакваното през април, но внимателно следеният базисен показател на ценовия растеж се е издигнал до 31-годишен връх, показаха официални данни, публикувани в сряда. Това ще укрепи залозите за още лихвени увеличения от Английската централна банка (АЦБ), съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 8,7% на годишна база през април, с което Великобритания остава заедно с Италия сред страните с най-висока инфлация в Г-7.
Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че основната инфлация ще се забави до 8,2% през април, с което се отдалечава още повече от 41-годишния връх от 11,1%.

По-рано този месец АЦБ прогнозира инфлация от 8,4% през април.

„Тъй като инфлацията се оказва по-упорита от очакваното от АЦБ, сега изглежда почти сигурно, че банката ще увеличи основните лихви от 4,50% на 4,75% през юни и може би още малко през следващите месеци“, заяви главният икономист за Великобритания Пол Дейвис.

АЦБ трябва да обяви следващото си решение по лихвите на 22 юни и след данните от сряда инвеститорите оценяват възможността за още едно увеличение от четвърт пункт в разходите по заеми следващия месец на 100% спрямо 83% във вторник.

Паундът поскъпна спрямо долара и еврото след публикуването на данните, но не успя да задържи изцяло тези ръстове.

Базисната инфлация, която изключва цените на енергията, храните и тютюна, и ръстът на цените в секторите на услугите – който също се следи внимателно от АЦБ, за да се измери устойчивостта на инфлацията – са достигнали най-високите си нива от март 1992 г.

Анкетираните от Ройтерс икономисти до голяма степен очакваха базисната инфлация да остане без промяна.

Въпреки последния спад инфлацията продължава да изяжда покупателната способност на служителите, чиито заплати се увеличават с по-бавен темп.

АЦБ се тревожи, че скокът на инфлацията може да доведе до трайно изместване нагоре в исканията за заплати и ценовите стратегии на бизнеса, изострено от съкращаването на работната сила във Великобритания след пандемията и проблемите, причинени от Brexit.

Годишната инфлация на цените на храните и напитките – която скочи до най-високия си темп от 1977 г. през март – се е охладила незначително през април до 19,1% от 19,2%.

„Въпреки че е положителен факт, че тя (инфлацията) сега е едноцифрена, цените на храните все още се покачват твърде бързо“, каза финансовият министър Джереми Хънт в изявление. „Трябва да се придържаме решително към плана за забавяне на инфлацията“.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!