Британската икономика изненада с по-висок растеж

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Увеличените разходи обаче свиват спестяванията на домакинствата
Снимка: Архив Ройтерс
Британската икономика нараства с 0,4% през третото тримесечие на 2017 г., като за сравнение през предходното тримесечие повишението беше с 0,3%, съобщи tradingeconomis.com, позовавайки се на окончателните данни на статистиката. Потреблението на домакинствата се увеличава с по-високи темпове.
На годишна база темпът на растеж на икономиката на Великобритания се ускорява до 1,7% през третото тримесечие – над първоначално очакваните 1,5%.
„Преди една година очаквахме безработицата да нарасне през 2017 г., но тя е на 42-годишно дъно. А говореното, че икономиката на страната ще спре да расте, се оказа преувеличено, тъй като темпът само се забави“, коментира Иън Стюарт, главен икономист в Deloitte, цитиран от The Gardian.
Разходите на домакинствата се повишават с 0,5%, след като през второто тримесечие на годината ръстът беше от само 0,2%. Темпът на увеличаване на бизнес инвестициите обаче остава непроменен на 0,5%. Държавните разходи пък се свиват с 0,2%. От своя страна, индустриалното производство, успява да отчете повишение от 1,3%.
Коефициентът на спестяване се понижи до 5.2% през третото тримесечие на 2017 г., което се дължи главно на нарастването на разходите на домакинствата, надвишаващи ръста на доходите на домакинствата.
Вносът на стоки през тримесечието нараства с 1,7% най-вече благодарение на горивата и машинното и транспортното оборудване. Търговският дефицит на Великобритания нараства с 16 милиона паунда до 7,83 милиарда паунда.
От гледна точка на производството услугите имат основен принос за ръста на БВП, добавяйки 0,3 процентни пункта към общия растеж на икономиката.
По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!