Британия задържа граждани на ЕС в миграционни центрове, ЕК следи ситуацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2135

Европейската комисия заяви в понеделник, че състоянието и продължителността на задържането на някои граждани на ЕС в центрове за миграция във Великобритания са “източник на безпокойство”, съобщава “Политико”.

Около 30 граждани на ЕС, включително германски, гръцки, италиански, румънски и испански граждани, са задържани на границата с Великобритания и държани в тези центрове до седем дни, преди да бъдат върнати в родните им страни.

В изявление в понеделник говорител на ЕК заяви, че това е “консулски въпрос”, повдигнат на срещите миналата седмица между делегацията на ЕС в Лондон, португалското председателство на ЕС и страните членки.

“Това не изглежда да е генерализирана тенденция, що се отнася до малък брой граждани на ЕС”, обяснява говорителят.

“Независимо от това, делегацията на ЕС следи внимателно този случай, по-специално условията и продължителността на задържането, които предизвикват безпокойство.”

В петък Великобритания освободи испанка, задържан в център за имиграционно отстраняване близо до Лондон след четири дни задържане, но не е върнала испанския й паспорт. Жената е била поставена в самоизолация, след като са открити случаи на COVID-19 в крилото на центъра, където е държана.

След Брекзит гражданите на ЕС не могат да влизат в Обединеното кралство с цел работа, без работна виза или статут по Схемата за уреждане на ЕС, което гарантира правата на пребиваване на тези, които са живели във Великобритания, преди да напусне ЕС.
Гражданите на ЕС могат да влязат във Великобритания без визи за туризъм и да останат до 180 дни.

Граничните сили на Обединеното кралство имат право да отхвърлят влизането на граждани на ЕС, ако служителите имат основателни причини да подозират, че гражданите възнамеряват да работят в страната, но не могат да представят работна виза.

Длъжностните лица обаче не могат да искат от граждани на ЕС статут на пребиваване съгласно Схемата за уреждане на ЕС, докато крайният срок за кандидатстване не приключи на 30 юни.

ЕК “е готова да подкрепи държавите-членки, доколкото е възможно”. Делегацията на ЕС ще сподели “цялата свързана информация с министерството на вътрешните работи на Великобритания”, добави говорителят.

Помолен за отговор в понеделник, официалният говорител на премиера Борис Джонсън отказа да коментира отделни случаи и заяви, че не е запознат с подобни случаи с британските граждани в ЕС.

“Очевидно бихме очаквали всички, независимо от статута на пребиваване, да бъдат третирани по правилния начин, но няма да навлизам в индивидуални обстоятелства”, добави той.

“Гражданите на ЕС са наши приятели и съседи, ние искаме те да останат в Обединеното кралство, поради което предприемаме толкова важни стъпки, за да осигурим тази много широка схема за уреждане на ЕС, която са предприели милиони.”
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!