Британецът, който трябва да спаси имиджа на Facebook

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
49

Бившият британски вицепремиер Ник Клег все още не възнамерява да се върне в политиката, тъй като го чака още много работа по имиджа на социалната мрежа

Ник Клег. Снимка: Архив Ройтерс

През ноември 2016 г., няколко седмици след като Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, Ник Клег написа коментар в лондонския Evening Standard. Британският вицепремиер, който предишната година бе претърпял явна електорална загуба, писа за ролята на Facebook за изненадващата победа на политическия новак Тръмп.

В нея Клег разяснява „месианската, калифорнийска, новозападна, сантиментална култура” на социалната мрежа от западния бряг на САЩ. Той не бил сигурен дали Facebook наистина е платил всички данъци, които би могъл, дори и като Клег – в ролята си на либерал-демократ – обвинява и политиците за това.

И било абсурдно, че лъжите, преоблечени като новини, вече са бизнес модел благодарение на Facebook. „Google, Facebook и други заявиха, че искат да се справят с фалшивите новинарски сайтове. Време е!“, писа той тогава.

Няма и три години от тогава и тези и много други проблеми вече са лични за Ник Клег. От октомври 2018 г. бившият политик е вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси и комуникации. Иначе казано – като квази-външен министър на групата той трябва преди всичко да подобри нейната слаба репутация като безмилостен октопод за данни и невинен инструмент на политически манипулатори и омразни престъпници.

Той желаел честен дебат за това какви проблеми трябва да решат самите технологични компании, и кои – политиците, както и за, от негова гледна точка, истеричния дебат за грешките на Facebook, казва Клег, докато говори в понеделник вечерта в Берлинская частен университет Hertie School, цитиран от в. Handelsblatt: „Как да измислим добри закони, ако само си крещим един на друг?”. Забележително за дългогодишен британски парламентарист изречение, нали?

Клег трябва да поддържа нежния, самокритичен курс, по който Facebook пое в обществото. Ако през 2016 г. Зукърбърг отхвъляше твърдението, че лъжите във Facebook са манипулирали изборите в САЩ, като „лудост”, то Клег признава в Берлин няколко подробности: в ранните си години Facebook твърде небрежно е боравил с потребителските данни и в резултат на това се е превърнал в инструмент за изборна манипулация за съмнителната компания за данни Cambridge Analytica и руската държава.

За 52-годишния Клег покаянието не е нещо ново – като лидер на партията той вкара своите либерални демократи в коалиция с торите на Дейвид Камерън през 2010 г. – и си имаше проблеми с многото студенти сред своите избиратели, когато трябваше да представи масовото увеличение на студентските такси.

До ден днешен можете да намерите видеоклипове в YouTube, в които Клег казва директно „съжалявам”. Но това не помогна: през 2015 г. либералните демократи бяха сринати, а Клег загуби парламентарното си място при предсрочните избори две години по-късно.

Този път обаче извинението на Клег има ясна цел: да направи популярното във Вашингтон и Брюксел настояване за разбиване на Facebook, Instagram и WhatsApp несъстоятелно. Разделянето на Facebook отново на части няма да разреши нито един от проблемите, смята Клег, независимо дали става въпрос за неприкосновеност на личния живот, влияние върху изборите или постове на омразата.

„Гореща новина: Facebook иска да бъде регулиран”, изрецетира Клег в речта си в Берлин. Мрежата доброволно е станала прозрачна по време на на европейските избори, показвайки коя предизборна кампания от кого е финансирана.

Но всъщност такива правила трябва да идват от политиците, оплаква се Клег, който като бивш служител на Европейската комисия и бивш член на ЕП познава почти всички свързани с тези въпроси политически нива. Facebook може със сигурност да плаща повече данъци, смята той – ако ОИСР се съгласи за глобален данъчен режим, който да съответства на дигиталната ера.

Но и сега Клег не се е отдалечил от старата си професия. Неговият най-голям проект в момента е глобален надзорен орган от 40 души, който се очаква да взема решения като един вид Върховен съд по отделни постове и да прави „обвързващи препоръки” – каквото и да означава това – например да казва какво съдържание да бъде изтрито от Facebook, и кое – не.

„Facebook разбира и реагира, но не е отговорен за всички проблеми“. С това послание Клег се появява в Берлин. Например групата разследвала дали лъжливите новини влияят върху гласуването през 2016 г. на Brexit и, за разлика от изборите в САЩ, не намира доказателства за това.

Поне по тази тема се смята, че Клег не лъже. Като политик той беше пламенен опонент на Brexit, като мениджър на Facebook той не се е изказвал отдава по този въпрос. „Иска ми се Великобритания да остане в ЕС”, каза той пред германската телевизия ZDF.

Клег все още не възнамерява да се върне в политиката. През януари той се премести в Силициевата долина със съпругата си и трите си деца – и има още доста за вършене с мисията си да лъсне репутацията на Facebook.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!