Brexit: ЕС отстъпи пред Великобритания, за да запази стабилност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
922

Решението дойде, тъй като преговорите за бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство са пълни с противоречия и вървят в посока на нарастващата вероятност за хаотичен сценарий „без сделка“. Планът е да се запази стабилността на пазара на деривати, сложен, но жизненоважен финансов инструмент, който позволява на търговците да се застраховат срещу внезапни промени в лихвените курсове.

Пазарът на деривати в ЕС е почти изцяло съсредоточен в Лондон и през 2018 г. е оценен на 660 трилиона евро – почти 300 пъти по-голям от цялата британска икономика.

В плана на ЕС институциите, в които тези транзакции са финализирани, ще имат лиценз да продължат да работят с търговци от ЕС още 18 месеца след 31 декември. Това ще позволи на европейските фирми до средата на 2022 г. да се справят с ключовата услуга, изпълнявана в момента от Лондонската фондова борса и други клирингови къщи. „Клиринговите къщи … играят системна роля във финансовата ни система“, заяви в изявление Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Комисията на ЕС.

„Приемаме това решение, за да защитим финансовата си стабилност, което е един от основните ни приоритети“, добави той. Следващият официален кръг от преговори за бъдещото споразумение по Brexit ще се проведе в Брюксел следващата седмица. Вече в безизходица, преговорите бяха допълнително подкопани от желанието на Великобритания да промени частично споразумението за развод с Брюксел, подписано през януари, което разгневи европейците.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!