Брекзит вероятно е лишил Великобритания от £29 млрд.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
127

Референдумът за излизане от ЕС е спрял вълна от инвестиции, според представител на Банката на Англия

Снимка: ЕП

Брекзит е нанесъл на икономиката на Обединеното кралство „наказание за производителността“ в размер на £29 млрд., или £1000 на домакинство, заяви служител на Банката на Англия (Bank of England – BoE), цитиран от BBC. Джонатан Хаскел, външен член на комисията по паричната политика на банката, каза, че вълна от инвестиции е „спряла по пътя си“ през 2016 г. след гласуването. Според него Обединеното кралство е „пострадало много повече“ от забавяне на производителността, отколкото други големи икономики заради Брекзит.

Британското Министерство на финансите каза, че не признава изчисленията на Хаскел. Банката на Англия отказа коментар.

В интервю за сайта The Overshoot Хаскел е попитан защо смята, че Обединеното кралство е „изключително отдалечено“, когато става дума за забавяне на производителността. Той отговаря: „Да, ние страдахме много повече. Малка част от това се дължи на по-големия финансов сектор. Но мисля, че всъщност причината е Брекзит. Ако погледнете периода до 2016 г., вярно е, че имахме по-голямо забавяне на производителността до 2016 г., но имахме много инвестиции. Имахме голям бум между 2012 г. и 2016 г. Но след това инвестициите просто достигнаха плато през 2016 г. и паднахме до дъното на страните от Г-7.“

След референдума за Брекзит през 2016 г. последва глобална пандемия, бързо последвана от енергийна криза, което затруднява оценката на каквото и да е финансово въздействие, пряко свързано с Брекзит. Но инвестициите са се забавили след референдума.

Хаскел заяви, че референдумът за Брекзит е имал въздействие върху икономическия растеж в резултат на намаляването на търговията, като Обединеното кралство е избрало да напусне ЕС и неговия единен пазар и да осигури търговски сделки другаде. Той се позова на изчисления, за да покаже как би изглеждала икономиката на Обединеното кралство, ако инвестициите бяха продължили да растат с темповете от преди референдума, в сравнение с текущия им ръст.

Хаскел описа удара върху икономиката като „наказание за производителността“, което възлиза на около 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). „Тези 1,3% от БВП са около £29 милиарда, или приблизително £1000 на домакинство“, добавя той.

Сър Ричард Брансън е сред бизнесмените, които предполагат, че разходите за бюрокрацията след Брекзит ще ги откажат да инвестират в Обединеното кралство.

Говорител на Министерството на финансите добави, че след напускането на единния пазар на ЕС Обединеното кралство е нараснало по-бързо от Франция и Германия. „Правителството се възползва максимално от нашите свободи след Брекзит, за да разрасне икономиката, включително амбициозни реформи в сектора на финансовите услуги, които ще отключат над £100 милиарда инвестиции, а ние преразглеждаме правилата, произтичащи от ЕС, в други критични сектори на растеж тази година“, каза тя.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!