Брекзит: Как ще работи пазарът на финансови услуги

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
234

Риши Сунак, министър на финансите на ВеликобританияСнимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания изложи днес как ще позволи на компаниите за финансови услуги от ЕС да оперират в страната след края на транзитния период след Брекзит, който приключва на 31 декември, отбелязвайки, че повече няма да чака Брюксел да предостави в замяна достъп до пазарите си, предаде “Ройтерс”.

Министърът на финансите Риши Сунак подчерта, че е ясно, че има много области, в които ЕС не е подготвен да отговори на британските искания.

“Разбира се, че винаги ще се стремим към конструктивни и взаимно обвързващи взаимоотношения с ЕС”, каза Сунак пред британския парламент. След четири години обаче мисля, че е време да продължим напред като страна и да направим необходимото за Великобритания, за да осигурим сигурност и стабилност на сектора и да постигнем целта си за отворени, добре регулирани пазари, добави той.

Лондон и Брюксел продължават преговорите за по-мащабно търговско споразумение по-малко от два месеца преди края на транзитния период.

Достъпът до пазарите на ЕС на огромния британски сектор на финансовите услуги се разглежда отделно в рамките на системата за еквивалентност на блока.

Брюксел предоставя достъп до пазарите си, ако правилата за чуждестранните финансови компании в родните им страни са еквивалентни или толкова строги, колкото в блока.

Сунак каза, че Великобритания ще предостави пакет от решения за еквивалентност за редица финансови дейности на ЕС и страните членки на Европейското икономическо пространство, независимо от това какво ще реши Брюксел.
bnr.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!