Борис Джонсън: Свиквайте с идеята за повторна ваксинация срещу COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
477

Учени проучват мутациите на вируса и търсят начин да направят ваксините по-ефективни

Британците трябва да очакват да им поставят и в бъдеще ваксини срещу COVID-19, за да може да се реагира на мутациите на новия коронавирус, заяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
Докато по цял свят се провеждат кампании за имунизация, изследователите проучват промени и подобрения, за да ги направят по-ефективни срещу новите варианти на коронавируса, някои от които изглежда се разпространяват по-бързо. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският.

“Мисля, че ще трябва да свикнем с идеята за ваксиниране и повторно ваксиниране през есента, докато се изправяме срещу тези нови варианти”, заяви британският премиер пред парламента.
По-рано тази седмица министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че Великобритания е приела да купи 50 милиона нови дози ваксини, насочени специално срещу новите варианти на COVID-19.
Ръководителят на групата за изследване на ваксините към Оксфордския университет заяви вчера, че все още не е ясно дали светът се нуждае от нови ваксини, за да се справи с различни варианти на новия коронавирус. Учените работят по нови ваксини, така че няма основания за безпокойство, увери той.

Ваксината, разработена съвместно от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, изглежда дава само ограничена защита срещу леки и средни форми на COVID-19, предизвикани от южноафриканския вариант, показаха предварителните резултати от изпитание. AstraZeneca обаче заяви, че нейната ваксина може да защити хората срещу тежко протичане на заболяването.
Великобритания вече е поставила първа доза от различни ваксини на над 12,6 милиона души и е на път да изпълни поставената цел да имунизира до средата на този месец всички представители на най-уязвимите групи.

COVID-19 отне живота на 2,34 милиона души по света от края на 2019 г., като Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни и на първо място по смъртност в Европа, с близо 114 хиляди починали.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!