Борис Джонсън: Нека опозицията внесе вот на недоверие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
179

Опозицията иска първо отсрочка на датата за Brexit, а после да има предсрочни избори, за които настоява премиерът

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън отправи в сряда вечер ново предизвикателство към британската опозиция, като я призова да внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството му, за да се излезе от блокажа на политическата криза за Brexit, предаде Ройтерс.
„Аз искам да постигна Brexit”, подчерта Джонсън пред британските депутати. Той на няколко пъти повтори това и ги прикани да внесат предложение за гласуване на вот на недоверие. Премиерът говори пред Камарата на представителите в първия ден, след като тя поднови работа след решението на Върховния съд да анулира премиерското решение да суспендира работата й за пет седмици в навечерието на насрочената дата за Brexit.

Пред депутатите Джонсън каза, че Върховният съд е допуснал грешка, като е постановил подновяване на работата на парламента. Премиерът каза, че парламентът е “парализиран” и го обвини, че не иска Brexit изобщо да се случва, допълва DPA.

Преди това в интервю за телевизия iTV Джонсън каза, че британското правителство ще уважи закона и ще напусне ЕС, както е запланувано на 31 октомври, предаде Ройтерс.

Британските депутати приеха закон срещу Brexit без сделка и Джонсън каза, че ще постигне споразумение с ЕС, но е готов да изведе страната от съюза и без сделка.

Същевременно днес лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че опозицията иска първо отсрочка на датата за Brexit, а после да има предсрочни избори, за които настоява Джонсън.

“Много е просто – ако искате избори, първо получете отсрочка на датата за Brexit и хайде тогава да имаме избори”, заяви Корбин, предаде Ройтерс.

Дебатът отразява битката за тълкувателната власт от последните седмици: смазващо поражение за Джонсън или враждебна към Brexit кампания на опозицията? Тя подчертава отново и отново, че Джонсън се чувства така, сякаш е над закона. Джонсън пък гледа на себе си като на лидер и движеща сила в процеса на излизане от ЕС.

Същевременно британският Telegraph съобщи, че Джонсън ще има среща с депутатите от Консервативната партия утре сутринта и ще говори пред тях в опит да повдигне духа им преди партийната конференция на торите, която започва в неделя.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!