Борис Джонсън готви нов търговски ултиматум за ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
300

Премиерът иска обширно търговско споразумение с ЕС, но ще напусне преговорите, ако не получи желаното

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън е готов да прекрати преговорите с Европейския съюз за бъдещите търговски взаимоотношения с блока, ако не получи желаното.

В първата си реч след излизането на Великобритания от ЕС той се очаква да представи пред бизнес лидери и дипломати в понеделник своите цели за предстоящите преговори. Представителите на Брюксел се очаква да публикуват своите изисквания същия ден.

В изказването си Джосън ще заяви, че иска обширна търговска сделка, която да е поне толкова изгодна, колкото тази с Канада, но ще е готов и на по-свободни взаимоотношения – подобни на тези с Австралия, ако преговорите се провалят, посочва британски държавен представител пред Bloomberg.
Джонсън също така отново ще наблегне и на това, че при договарянето на сделка за свободна търговия по модела с Канада няма да има съобразяване на законодателството с европейските стандарти. Европейските съдилища също така няма да имат юрисдикция върху Великобритания, а самият той няма да прави отстъпки по тези въпроси, посочва запознатият. Националната здравноосигурителна система също така няма да е част от преговорите.

Речта на Джонсън ще е първият изстрел в битката на новия фронт между Брюксел и Лондон. Новите преговори се предвижда да продължат 11 месеца, въпреки че според мнозина този срок трудно би могъл да бъде спазен предвид тригодишните препирни само по условията за излизане от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е посочвала по-рано, че ще бъде невъзможно да се сключи пълномащабна сделка преди края на годината, както иска Джонсън. Според в. Daily Telegraph позицията на блока е „разярила“ премиера.

ЕС и Канада водиха търговски преговори в продължение на седем години, преди да постигнат окончателно споразумение през 2016 г. Влизането в сила на сделката пък отне почти още цяла година.

На този фон в петък германският автомобилопроизводител BMW AG послужи като пример, че официалното излизане на Великобритания от ЕС не означава, че Brexit е завършил. Позовавайки се на несигурността около бъдещите търговски взаимоотношения между Лондон и Брюксел, компанията заяви, че замразява засега работата по следващата версия на Mini. Автомобилите на марката в момента се произвеждат в Англия и Холандия.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!