Boeing и Airbus се притесняват от 5G, влияело на електрониката в самолетите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
98

Те искат отлагане на внедряването на технологията в САЩ

Снимка: БГНЕС
Шефовете на двете най-големи компании за производство на самолети в света призоваха правителството на САЩ да отложи пускането на нови 5G телефонни услуги.

В писмо висшите ръководители на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има “огромно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия”, съобщава BBC.

По-рано бяха изразени опасения, че безжичният 5G C-Band спектър може да попречи на електрониката на самолета.

Американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon трябва да внедрят 5G услуги до 5 януари.

“Смущенията от 5G биха могли да повлияят неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно”, казаха шефовете на Boeing и Airbus Americas, Дейв Калхун и Джефри Кнител, в съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.

В писмото се цитира проучване на търговската група Airlines for America, което установи, че ако правилата на Федералната авиационна администрация (FAA) за 5G са били в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5 400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Авиационната индустрия и Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) изразиха опасения относно потенциални смущения на 5G с чувствително оборудване на самолетите, като радиовисотомерите.

“Airbus и Boeing работят с други заинтересовани страни от авиационната индустрия в САЩ, за да разберат потенциалните 5G смущения у радиовисотомерите”, се казва в изявление на Airbus. “Предложение за авиационна безопасност за смекчаване на потенциалните рискове е представено за разглеждане в Министерството на транспорта на САЩ.”

Този месец FAA издаде директиви за летателна годност, предупреждавайки, че смущенията в 5G могат да доведат до отклонения на полети, заявявайки, че ще предостави повече информация преди датата на въвеждане на 5 януари.

През ноември AT&T и Verizon отложиха търговското пускане на безжичната услуга C-band с един месец до 5 януари и приеха предпазни мерки за ограничаване на смущенията.

Групите в авиационната индустрия заявиха, че мерките не са стигнали достатъчно далеч, като Boeing и Airbus казват, че са направили контрапредложение, което ще ограничи клетъчните предавания около летищата и други критични зони.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на United Airlines Скот Кърби каза, че директивите на FAA за 5G ще забранят използването на радиовисотомери на около 40 от най-големите летища в Америка.

Американската група за безжична индустрия CTIA заяви, че 5G е безопасна технология и обвини авиационната индустрия, че всява страх и изопачава факти.

“Забавянето ще причини реална вреда. Отлагането на внедряването за една година ще спре 50 милиарда долара икономически растеж, точно когато нашата нация се възстановява от пандемията”, каза главният изпълнителен директор на CTIA Мередит Атуел Бейкър в публикация в блог миналия месец.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!