Бобри ще помагат за възстановяването на природата във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
131

/ iStock/Getty Images
Правителството на Великобритания обмисля планове за връщането на бобри в естествената им среда около четири века след изчезването им в страната, предаде Ройтерс.

Предложенията, описани като предпазлива стъпка към установяване на местна популация на бобри, ще позволят животните да бъдат въведени отново в природата, ако са изпълнени строги критерии, заедно с оценка на въздействието им върху околната среда и други видове.

Предложенията са направени след успешен петгодишен опит в Девън, провинциално графство в Югозападна Англия, който показа, че семейство бобри има благоприятен ефект върху местната екология. Това е първото разрешено от закона повторно въвеждане в Англия на изчезнал местен бозайник.

“Днес предприемаме важна стъпка към въвеждане на бобри в дивата природа”, каза министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Джордж Юстис по повод началото на 12-седмично обсъждане на плановете. “Ние също така разбираме, че ще има последствия за собствениците на земя, поради което предприемаме предпазлив подход, за да гарантираме, че всички потенциални въздействия са внимателно обмислени”, допълни министърът.

Бобрите могат да играят изключително важна роля за подпомагане на възстановяването на природата. Те строят бентове от дървета, кал и скали, които повишават нивото на водата и създават влажни местообитания, подпомагащи възстановяването на много местни видове.

Полуводните растителноядни бозайници са преследвани и ловувани заради месото, кожата и кастореума им – масловидна секреция с приложение в медицината и парфюмерията, което довежда до изчезването им във Великобритания преди около 400 години.

Правителството заяви, че също планира да разглежда като нарушение улавянето, избиването, смущаването или нараняването на бобри, както и повреждането на местата им за размножаване.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!