Близо 4000 британски финансови фирми могат да фалират заради коронавирусната пандемия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
290

Около 4000 финансови фирми във Великобритания са изложени на “повишен риск” от колапс поради последиците от първата вълна на коронавирусната пандемия, съобщи в четвъртък Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority, или FCA).

FCA изследва 23 000 финансови фирми, за да провери тяхната устойчивост на пандемията Covid-19, което през миналата година предизвика най-големия икономически спад във Великобритания от 300 години насам.

“В края на октомври установихме, че има 4000 фирми за финансови услуги с ниска финансова устойчивост и с повишен риск от фалит”, каза Шелдън Майлс, изпълнителен директор на FCA за потребителите и конкуренцията, цитиран от Ройтерс. “Това са предимно малки и средни фирми и приблизително 30% имат потенциал да причинят вреда при фалит”.

Службата за контрол на финансовото поведение беше изправена пред силна критика, че не е свършила достатъчно при справяне с колапса на инвестиционния фонд London Capital & Finance през 2019 г.. Надзорният орган е подложен на силен натиск и заради забавяне при смекчаване на вредата за инвеститорите от други затруднени компании, напомня Ройтерс.

Проучването на FCA също така показа, че застрахователните посредници и брокери, плащанията и електронните пари, както и фирмите за управление на инвестиции отчитат спад на ликвидните активи като пари в брой, които са необходими за укрепване на тяхната защита при негативно развитие.

FCA обаче призова за предпазливост при тълкуването на резултатите от проучването.

“В допълнение, това проучване беше проведено преди разширяването на правителствената схема за защита на работните места, положителните развития при разработките на коронавирусни ваксини и обявяването на нови правила и противоепидемични ограничения”, отбелязва в доклада си британският надзорен финансов орган.

Проучването разглежда финансовите дружества, които се регулират само от FCA, и не обхваща 1500-те най-големи фирми във финансовия сектор, които са обект на надзор от страна на Органа за пруденциално регулиране на Английската централна банка.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!