BlackRock: Твърдият Brexit ще е драматично събитие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

Най-големият риск обаче е стратегическата конфронтация между Китай и САЩ, твърди Филип Хилдебранд
Филип Хилдебранд, заместник-председател на BlackRock. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият в света фонд за управление на активи BlackRock не изключва възможността за твърд Brexit, което нарича „драматично събитие“.

„Ако сме реалисти, трябва да кажем, че има много малки шансове сегашната сделка да мине в сегашната си форма или леко поправена. Което практически ни води към две възможности – без Brexit – което също може да има различни форми. Най-простото може да е първоначално забавяне. Или твърд Brexit, което ще бъде драматично събитие. Това би било много значително събитие, което според мен се подценява в момента от пазара“, каза Филип Хилдебранд, заместник-председател на BlackRock, в интервю за Bloomberg от икономическия форум в Давос.

Припомняме, че в края на миналата година BlackRock обяви, че ще запази своето главно европейско седалище във Великобритания дори и след излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), премествайки само част от служителите си в Холандия и Франция.

По думите на Хилдебранд в момента пазарите са затруднени да оценяват случващото се и са по-скоро оптимисти, отколкото реалисти.

„Пазарът винаги си мисли, че нещата ще се оправят. И не обръща много внимание на детайлите. Казва си – не може да бъде“, поясни финансистът.

Той обаче счита за най-голям риск стратегическата конфронтация между Китай и САЩ. „Пак се върнахме към конкуренцията на суперсилите. А както знаем от миналото, при сблъсък на суперсили трябва да действаш много внимателно, за да избегнеш нежелан изход. Ако говорим за един мета-риск – мета-тема – това е тя“, казва Хилдебранд.
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!