Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс предупреди Пригожин „да бъде много внимателен около отворени прозорци“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
227

Източник: личен архив

Бившият шеф на ЦРУ генералът от резерва Дейвид Петреъс предупреди лидера на частната наемническа армия „Вагнер“ Евгений Пригожин „да бъде много внимателен около отворени прозорци“, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки пред CNN, генерал Петреъс очевидно имаше предвид известния брой руснаци, които починаха при неясни обстоятелства, включително след падане от прозорци, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., посочва агенцията.

 

Като част от сделка, целяща спиране на похода на бойците от „Вагнер“ към Москва, Евгений Пригожин се е съгласил да отиде в изгнание в Беларус, чийто лидер е верен съюзник на руския президент Владимир Путин.

 

„Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група „Вагнер“, каза Петреъс. „И той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус, където ще отиде“.

 

Сред починалите при неясни обстоятелства бе председателят на борда на най-голямата руска частна петролна компания, който критикуваше военната операция на Русия в Украйна. Той падна от прозорец на болница през септември миналата година, припомня АП.

 

Кремъл методично преследва критиците на войната, така че бързата развръзка с Пригожин изглеждаше като проява на слабост от страна на Путин. Но мнозина от онези, които са се противопоставили на Путин или са го предали, са срещнали смъртта си месеци или години по-късно, някои дори след като са напуснали Русия, припомня АП.

 

Пригожин остро критикуваше руското военно ръководство за начина на водене на войната в Украйна, а в петък отиде още по-далеч, като нарече лъжа обосновката на Путин за инвазията. Пригожин обвини армията, че е подвела Путин и руското общество като невярно е твърдяла, че Украйна и НАТО планират да нападнат Русия.

 

Все още няма информация за това лидерът на „Вагнер“ да е пристигнал в Беларус, отбелязва АП. Много други въпроси останаха без отговор засега, включително дали към Пригожин ще се присъединят някои от неговите войници, и каква роля би имал той в Беларус.

 

Шефът на „Вагнер“, който изпращаше редица аудио и видеозаписи по време на своя бунт, пази мълчание, откакто Кремъл обяви сделката, за да сложи край на похода към Москва и да го накара да напусне Русия, отбелязва АП.
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!