Бил Гейтс: Мъск може да направи Twitter по-лош

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Милиардерът поставя под въпрос целите на Илон Мъск по отношение на социалната мрежа

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Бил Гейтс предупреди, че Илон Мъск може да направи Twitter „по-лош“, след като главният изпълнителен директор на Tesla обяви, че иска да купи социалната мрежа за 44 млрд. долара, пише CNBC.

На събитие на Wall Street Journal Гейтс заяви, че не е ясно как Мъск ще промени Twitter, ако поеме собствеността. Освен това подчерта притесненията си относно разпространението на дезинформация в социалните мрежи.

Съоснователят на Microsoft призна, че историята на Мъск, свързана с компаниите, в които участва, е впечатляваща, изтъквайки времето, в което той управлява Tesla и SpaceX. Гейтс вярва, че Мъск е свършил добра работа в събирането на чудесен екип от инженери в тези компании.

„Отчасти се съмнявам, че това ще се случи и този път, но трябва да бъдем отворени и никога да не подценяваме Илон“, коментира той.
Технологичният милиардер направи коментарите, след като Мъск отправи критики към него миналия месец за къси продажби на акциите на Tesla. Освен това Мъск туитна груба шега за Гейтс, за която вторият каза, че не го интересува.

Гейтс, който беше изпреварен от Мъск като най-богатия човек в света през последните години, поставя под въпрос каква е целта на Мъск що се отнася до Twitter и дали желанието му за промотиране на свободата на словото е разумно.

„Как се чувства той, ако нещо в Twitter казва „ваксините убиват хората“ или „Бил Гейтс следи хора“, пита Гейтс. „Какви са целите му за това каква ще е платформата? Това отговаря ли на идеята за не толкова екстремни лъжи, разпространяващи се толкова бързо, и за странни теории на конспирацията? Той споделя ли тази цел или не?“

Представител на Мъск не е отговорил веднага на запитването на CNBC за коментар.

През последните няколко седмици Мъск подсказа поредица начини, че може да се опита да подобри Twitter отвъд промотирането на свободното слово. Късно във вторник например той предположи, че може да започне да таксува компании „малка“ такса за ползването на платформата.

Справяне с дезинформацията

Дезинформацията за ваксините се разпространи изключително бързо в социалните мрежи по време на пандемията, а някои невярно твърдяха, че Гейтс по някакъв начин е използвал ваксините, за да имплантира 5G чипове в хората, така че да следи местоположението им.

„Това е толкова неочаквано и почти толкова странно“, казва Гейтс. „Сега, когато са обратно във физическия свят…хората идват, крещят и протестират“.

По думите му е „опасно“, когато хората „отхвърлят“ ключовия инструмент, използван за спасяване на човешки животи. Той вярва, че тези, които притежават социални мрежи, имат важна роля, когато става въпрос за грантиране на ефективно споделяне на истината.

„Когато няма лидери, на които хората вярват, които говорят за ваксини, е много трудно платформите да работят срещу това“, признава той. „Така че смятам, че имаме проблем с лидерството и имаме проблем с платформите“.

Според Гейтс е нужно „някакво истинско изобретение“, чрез което да се помогне на платформите да разпространяват истина, а е „лудости“.

„Това е огромен проблем по отношение на легитимността на изборите или медицинските иновации.. за всякакъв вид колективно поведение“, допълва той.

Фактът, че тази информация и ефикасността на лекарствата може да се разпространява бързо и евтино, трябва да бъде благословия за човечеството, казва Гейтс.

Той планира да създаде звено за социални мрежи с 3000 души, за да помогне за разпространението на точна информация за ваксините в бъдеще. Освен това милиардерът подчертава, че „добрите послания“ трябва да бъдат пренасяни от хора, които се радват на доверието на общността – като политически и етнически лидери.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!