Безработицата във Великобритания спадна до най-ниското ниво от близо 50 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
416

Ускоряващата се инфлация е довела до най-големия годишен спад в заплатите в страната от 2013 г. насам

 

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Великобритания се е свила до най-ниското си ниво от 1974 г. в началото на 2022 г., докато ускоряващата се инфлация е довела до най-големия годишен спад в заплатите (безбонусите) от 2013 г., съобщи Ройтерс.

Безработицата е намаляла от 3,8% до 3,7% на тримесечна база през периода януари-март 2022 г. За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха показателят да остане без промяна. Така безработицата се е свила до най-ниското си ниво от 48 години насам.

Английската централна банка (АЦБ) следи отблизо пазара на труда поради опасения, че по-високото от нормалното нарастване на заплатите е канал, през който инфлацията може да остане устойчива.

“Големите бонуси в някои сектори – като строителството и особено финансите – означават, че ръстът на заплащането продължава да е по-висок спрямо средния на цените, но основното заплащане намалява значително в реално изражение”, каза директорът по икономически статистики в статистическата служба Дарън Морган.

През първото тримесечие заплатите в страната са нараснали със 7% на годишна база – което е значително над средните прогнози на икономистите за повишение от 5,4%. Заплащането, извън бонусите, се е увеличило с 4,2%. Ако данните се изгладят спрямо инфлацията обаче, заплащането е било с 2,0% по-ниско спрямо година по-рано, като това е било най-голямото понижение от трите месеца до края на септември 2013 г.

Данните миналата седмица показаха, че силният инфлационен натиск е влошил потребителските нагласи и е принудил английските купувачи да свият потреблението си за пръв път от началото на 2021 г. през април.

Данните на Британския консорциум за търговия на дребно сочат, че потреблението сред членовете му – които включват основно големи вериги и супермаркети – е намаляло с 0,3% на годишна база през април спрямо отчетения годишен ръст от 3,1% през март.

 

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!