Безработицата във Великобритания расте за пръв път от 2 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
848

В същото време заплащането на служителите се е повишило с най-бързия си темп от декември 2016
Снимка: Архив Ройтерс
Безработицата във Великобритания се повиши леко за първи път от две години. Тя е нараснала от 4,3% до 4,4% в трите месеца до края на декември, съобщава Националната статистическа служба на Великобритания (ONS), цитирана от ВВС.
През четвъртото тримесечие на миналата година броят на безработните се е увеличил с 46 000 до 1,47 млн. души в сравнение с предходните три месеца.
В същото време заплащането и производителността на служителите във Великобритания са се повишили през четвъртото тримесечие, тъй като по-малко чужденци са участвали на пазара на труда, пише Bloomberg.
Средното седмично заплащане без бонусите се е ускорило с 2,5% спрямо същия период на предходната година, което е най-голямото увеличение от декември 2016 г., сочат данните на британската статистика.
Данните вероятно ще бъдат възприети положително от поддръжниците на напускането на ЕС от Великобритания, които се опасяваха, че имиграцията вреди на местните граждани. Те могат също така да засилят спекулациите, че Английската централна банка ще повиши отново лихвените проценти още през май, след като нейни централни банкери заявиха, че гласуването за Brexit е ограничило възможностите за растеж на икономиката без инфлацията да се ускорява.

„Нарастването на заетостта през миналата година се дължи основно на британските граждани“, тъй като по-малко източноевропейци са работили в страната спрямо предишната година. „Тези данни се отнасят само за броя на работещите хора и не са мярка за миграцията“, казва статистикът от ONS Мат Хюс.
Растежът на заплатите във Великобритания обаче все още е по-бавен от темпа на инфлацията, която се установи на 3%. Заплащането в частния сектор се е ускорило с темп от 2,6% спрямо 2,5% през третото тримесечие на миналата година.
Британската централна банка прогнозира, че безработицата ще достигне средно 4,2% в идните тримесечия, под прага от 4,25%, който според властите икономиката може да поддържа, без да генерира инфлационен натиск.
Прогнозите за безработицата зависят от това дали повишаване на заплащането е съчетано с подобрение на производителността, а последните данни показват някои положителни сигнали. Производството на час е нараснало с 0,8% през четвъртото тримесечие след повишението от 0,9% през предишните три тримесечия, което беше най-високото ниво от шест години.
Очаква се утре да бъде потвърдено, че британската икономика е постигнала растеж от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2017 г.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353