Безработицата във Великобритания нарасна за пръв път от близо година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
214

Ръстът на заплатите, включително на бонусите, се е забавил в периода февруари – април

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Великобритания нарасна за пръв път от близо година, макар да има сигнали, че повече хора са се върнали на пазара на труда, където затрудненията на работодателите да запълнят работните места допълнително усложниха инфлационния проблем на Английската централна банка (АЦБ), пише Ройтерс.

Безработицата в страната е нараснала до 3,8% в трите месеца до април спрямо равнището от 3,7% в тримесечието до март, показват данните от официалната статистика. Това е било първото покачване на показателя от трите месеца до май миналата година. Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за спад до 3,6 на сто.
Показателят за икономическата неактивност, измерващ хората, напуснали пазара на труда, и които съответно не се явяват като безработни, е записал понижение от 0,1 процентни пункта до 21,3% в периода февруари – април, като основен двигател на движението са били студентите.

В четвъртък предстои АЦБ да проведе заседание, като очакванията са регулаторът да повиши лихвите за пети пореден път от декември насам с цел да предотврати превръщането на високата инфлация в дългосрочен проблем в случай, че работодателите решат да обявят увеличение на заплатите, за да запълнят свободните работни места.

Данните във вторник показват още, че ръстът в редовното заплащане се е ускорил леко до 4,2% за периода въпреки очакванията за спад. В същото време ръстът на заплатите, включително бонусите, се е забавил до 6,8% от 7 на сто.

177 хил. души са намерили работа в периода февруари – април спрямо предходното тримесечие, което е било над медианните прогнози за ръст от 105 хил. Броят на безработните е намалял с 47 хил. души.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!